2016. augusztus 30., kedd

ILYEN LESZ ORBÁN VIKTOR SZUPRKERÍTÉSE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.08.30.


A magyar miniszterelnök legalább annyira szeret kerítést, mint kisvasutat építeni. Mindkettő idejétmúlt vállalkozás, ám jelen helyzetben jó ötletnek tűnik határzárral és játékvasúttal nosztalgiát ébreszteni az emberekben. Orbán Viktor legutóbbi bejelentése nem ért váratlanul bennünket, ugyanis több jel mutatott már arra, hogy lényegében a Maginot-vonal magyar változatát készül megvalósítani, amely sokba kerül ugyan, előbb-utóbb le kell bontani, de legalább ronda és megkerülhető.

Még mindig nem vette a fáradtságot egyetlen újságíró sem, hogy végigmenjen a déli határ 175 kilométeres szakaszán, és a saját szemével győződjön meg arról, mennyi igaz abból a kormányzati propagandából, mely szerint kettős kerítés védi a szerb-magyar határszakaszt. Az biztos, hogy Mórahalom és Ásotthalom térségében létezik a pengés- és kétméteres drótkerítés kombinációja, ám Tiszaszigetnél már biztosan csak a GYODA névre keresztelt pengés szörnyeteg riogatja az arra járó vaddisznókat és szarvasokat.

Orbán terve egy új” védvonal megépítésére tehát akár megalapozott is lehet, hiszen eléggé hányaveti módon készült el az első változat. Ennek a „kettős kerítésnek” az a legfőbb tanulsága, hogy önmagában a határzár nem ér semmit, az élő erő ugyanis nem váltható ki ezzel a rómaiaktól megörökölt módszerrel. A korszerű határőrizet elsősorban hőkamerákra és mozgásérzékelőkre épül, melyek fejlesztését most tesz lépéseket a kormány.

Van azonban ennél lényegesebb újítás is, például az, hogy a helyi áramszolgáltató megbízást kapott arra, hogy megteremtse a közvilágítás kiépítésének feltételeit. Ha ehhez hozzátesszük azt a tényt, hogy a szegedi rendőrkapitányságra közmunkásokat rendeltek be néhány hete, akik feladata elsősorban fűnyírás és tereprendezés lesz a határszakaszon, akkor lényegében egy kivilágított sétánnyá is alakíthatják a kerítés magyar oldalát. Még az sem elképzelhetetlen, hogy lebetonozzák a kerítés melletti utat, így lényegében közúton folytatódhat a migránsok üldözése a határszakaszon...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.