2016. augusztus 16., kedd

JOBB LEHET AZ ÚJ BÜNTETŐELJÁRÁSI KÓDEX, MINT A MOSTANI

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.08.16.


Készülőben az új büntetőeljárási törvény. A civilek, így a Magyar Helsinki Bizottság is véleményezhette az igazságügyi tárca tervezetét. Összességében jó irányban változnak a szabályok, de sokszor bátortalanul, és olykor a garanciák is hiányoznak. Néhány fontos változást ismertetünk.

Az Igazságügyi Minisztérium (IM) június elején hozta nyilvánosságra az új büntetőeljárási törvényről (Be.) szóló előterjesztést. Kiemelendő, hogy az elmúlt évek jellemző kormányzati gyakorlatával szemben a szakmai nyilvánosságot már a tervezet véglegesítése előtt is bevonták a munkába. Így a Magyar Helsinki Bizottság tavaly már az új Be. előkészítő munkaanyagait is véleményezhette, júniusban pedig benyújtottuk az IM-nek a tervezetről szóló véleményünket.

Véleményünkben a tervezetnek csak azokkal a részeivel foglalkoztunk, amelyek tárgyában korábban kutatásokat folytattunk, vagy amelyek a szervezetünk profilja szempontjából kiemelten fontosak. Tizenegy témában fogalmaztunk meg álláspontot, az alábbiakban ezek közül válogatunk...

...Összességében elmondható, hogy a tervezetben több támogatandó új jogintézmény található, és összességében jobb büntetőeljárási kódex rajzolódik ki belőle, mint a jelenlegi, de találunk benne korrigálandó hibákat, hiányosságokat is. Bízunk benne, hogy az IM megfontolja a hozzá beérkezett szakmai véleményeket, és a javaslat benyújtásakor egy a pozitívumokat megtartó „javított kiadást” olvashatunk majd.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.