2016. augusztus 25., csütörtök

JOGÁLLAM HEKKELÉSRE KÉSZÜL A KORMÁNY: A NECCES ÜGYEKET ÚJFAJTA BÍRÓSÁGOKON KEZELNÉK

ÁTLÁTSZÓ - FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.08.25.


A közigazgatási bíróságok új rendszere erősen kockáztatja, hogy könnyedén lehet majd eltussolni korrupciós ügyeket, választási csalásokat, irányítani a közbeszerzési visszaélésekkel a gazdaságot.

A zsarnokság ellen a legjobb biztosíték évszázadok óta, hogy a törvényhozói, végrehajtói és bírói hatalom elválik egymástól, és függetlenül működnek. A Nemzeti Együttműködés Rendszere viszont nem igazán szereti a függetlenséget errefelé.  Ezért a kormány a végrehajtói hatalom birtokában először a törvényhozást, a Parlamentet, züllesztette le gombnyomogatók színházává, ahol csak a süketek ordibálása zavarja meg néha a csöndet. Amikor a köztisztviselői kart kormánytisztviselővé változtatták egyértelművé tették, hogy a közszolgák nem a közérdeket, hanem a kormányt kell, hogy szolgálják.
 
Számos esetben azonban porszem került a gépezetbe. Hiába próbája az ügyészség eltussolni a legfontosabb ügyeket, a független bíróságok nem mindig a felcsúti huszárok füttykoncertjére táncolnak. A bíróságok döntése alapján közérdekű adatokat kellett kiadni, ami eléggé botrányos ügyeket hozott a felszínre.  Például a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak a közpénzszivattyúja is felszínre került. A közbeszerzések vitás kérdéseiben a NER-ből kiátkozott Simicska Lajos is győztesen tudott kikerülni a bíróságon. Úgy fest, hogy ezeket a kilengéseket megelégelték, és megszületett a javaslat a közigazgatási bíróságok új rendszeréről.
 
A 444 szerint (I)gazságügyi Minisztérium javaslata alapján közigazgatási bíróságokat hoznak létre, ahová közigazgatási bírónak be lehet kerülni bírói gyakorlat nélkül is. A jogszabályi környezetet úgy alakítják át, hogy ahol a vonatkozó törvényekben eddig az szerepelt, hogy a különböző hatóságok döntései ellen a bíróságon lehet fellebbezni, majd a javaslat alapján közigazgatási pert lehet indítani az újonnan felálló közigazgatási bíróságokon...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.