2016. augusztus 13., szombat

KATINKA ARANYAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.13.


Így teljes a kép, hogy az úszószövetség felkínált szerződésének összetépése után Hosszú Katinka három aranyérmet és egy ezüstöt szerzett az olimpián. Nemcsak azért, mert utólag - mind szakmailag, mind emberileg - ez őt igazolta az úszószövetséggel vívott harcban. Jellemző, hogy Kiss személyében milyen ember volt az ellenfele, és nehogy azt higgye bárki, hogy a többiek bármivel is különbek.
 
Ez az úszónő adatott a magyaroknak, hogy példát mutasson arra, mi az egyetlen kivezető út a magyar válságból. Mert ugyan Orbán állandóan Európa és a világ válságáról beszél, igazi válság azonban kizárólag Magyarországon van. Hosszú Katinka konfrontált a magyar viszonyokkal, karaktere éles kontrasztként mutatta be a magyar mutyi- és maffiavilágot. S azt is megmutatta, milyen jellem, karakter az, amely képes azt legyőzni, és képes valódi teljesítményekre. 
 
Magyarország utóbbi tíz évben aratott két legnagyobb sikere a vizitdíj eltörlése volt, amelynek ára több tízezer ember értelmetlen halála, az egészségügy teljes lepusztulása, és egy fasiszta rendszer létrejötte volt, valamint a rezsicsökkentés, amelynek eredménye általános árnövekedés, ami a megspórolt rezsi többszörösének elvesztésével járt. Emellett említésre méltó ragyogó teljesítmény csak két döntetlen és egy 4:0-ás vereség volt.
 
Katinka aranyérmeit ne számítsuk a magyar ugar teljesítményei közé, mert azok nem abból sarjadtak, hanem minden tekintetben annak ellenére születtek. Az igazán nagy teljesítmény ettől az úszónőtől nem is az, amit a medencében produkált, hanem az, amit a medencén kívül, hogy képes volt a magyar viszonyokkal szemben megteremteni a szabadságát, az önállóságát, a függetlenségét, és képes volt kivonni magát a magyar maffiavilág kontrollja alól.
 
Ehhez kellett a férje segítsége, a közösen megteremtett anyagi és szakmai függetlenség, de ezt sem ingyen adták. Hosszú Katinka azonban leginkább azért lett a magyar világ legfontosabb személyisége, mert mintát mutatott a magyar népnek: nem állt be, nem törődött bele, szembeszállt a hatalmasokkal, merte a saját útját járni, merészelt felnőtt, önálló ember lenni. Megtagadta az alattvalói létet. Hosszú Katinka nemcsak sportoló, hanem egyedülálló társadalmi jelenség.
 
A Magyar Úszószövetség magatartása mindent megtestesített, ami Magyarország. Az ember, a sportoló tulajdon, aki kiszolgáltatott eszköze a hatalmasoknak, akik játszanak vele, ahogy akarnak. Kiszolgáltatott eszköz, beszélő szerszám, rabszolga, alattvaló, aki beletörődve sorsába, lelkileg megtörve teszi meg a távokat. Jelszava, hogy nem lehet ez ellen semmit tenni, biztosan így van jól, ha bármit tesz, mindent elveszít...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.