2016. augusztus 2., kedd

KÖNYVAJÁNLÓ - ÉMILE ZOLA: IGAZSÁG

BLOGÁSZAT
Szerző: blogaszat
2016.08.02.


Az Igazság Zola Négy evangélium című regényciklusának, amiből 1902-ben bekövetkezett váratlan halála miatt csak három készült el: Termékenység, Munka, és az Igazság. A regényciklus negyedik része (Justice) befejezetlen maradt. Az Igazság, mint a ciklus valamennyi kötete, önálló regény, eszmei – nem pedig tartalmi – kapcsolata van csupán a többivel. A zolai koncepció szerint ez a ciklus az élet legfontosabb területeivel hivatott foglalkozni, azokkal a „kulcskérdésekkel”, amelyeken szerinte áll vagy bukik Franciaország jövője.

Az Igazság középpontjában egy sötét bűnügy áll, amelynek perében korrupt bírák s a középkori tudatlansággal, babonasággal fertőzött közvélemény szörnyű ítélettel sújt egy ártatlan embert. A reménytelen helyzetben egy egyszerű néptanító áll ki az ártatlanul bűnhődőért, s évtizedek szívós nevelőmunkájával, új, felvilágosult nemzedékek felnevelésével napfényre segíti az igazságot...


Néhány idézet a regényből:

"Most már bezárult a kör, a tudatlan paraszttól az ostoba és félénk kishivatalnokig, közbül az elbutított munkás, a kaszárnya és a bérmunka rothadt gyümölcse. Hiába emelkedik följebb az ember, a tévelygést még súlyosabbá teszi a szűk körű önzés és az aljas gyávaság. Ha minden elmében ilyen sűrű marad a homály, akkor, úgy látszik, a módszertelenül, komoly tudományos alap nélkül megszerzett félműveltség csak az értelem megmérgezéséhez, még nyugtalanítóbb romlottsághoz vezet. Műveltség, igen! De teljes műveltség, amely megszabadult a szenteskedéstől és a hazugságtól, s felszabadít a teljes igazsággal!"

"Egy egész népet kell tanítani, ha azt akarjuk, hogy végre megszülessék az igazság számára. De micsoda óriási munka ez, hogyan húzzuk ki az iszapból, amelyben mindmostanáig fetreng, hány nemzedék kell ahhoz, hogy a sötétség faját felszabadítsuk! E pillanatban a társadalom testének legnagyobb része még gyermekkorát, az ősostobaság korát éli."

"Az evangélium szava: boldogok a lelki szegények, a legfélelmesebb álnokság, amely az emberiséget évszázadokon át leszorította a nyomor és rabság pocsolyájába. Nem, nem! A lelki szegények szükségképpen vágómarhák, rabszolgaságra és szenvedésre rendelt testek. Amíg tömegével lesznek lelki szegények, addig tömegével lesznek nyomorultak, az igavonó barmok, akiket kizsákmányol és felfal a tolvajok és rablók törpe kisebbsége. A boldog emberiség valamikor olyan emberiség lesz, amely tudni és akarni fog. A biblia sötét pesszimizmusától meg kell végre szabadítani a világot, amely kétezer esztendő óta rémülten, eltiporva csak a halálnak él, és nincs roskatagabb, de egyben halálosan veszedelmesebb dolog, mint az ős semita evangélium, amelyet még most is egyetlen erkölcsi és társadalmi törvénykönyvül használnak. Boldogok azok, akik tudnak, boldogok az értelmesek, az akarat és cselekvés emberei, mert övék lesz a földnek országa!"

ITT OLVASHATÓ (pdf)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.