2016. augusztus 22., hétfő

"KUSS"-KÉNT MÉG "GUMILABDA" IS VAGYOK, AKIT IDE-ODA GURÍTANAK, RÚGNAK (1.)

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mészáros Marietta
2016.08.22.


Elkezdődik

„Mert az egészségügy helyzete egyáltalán nem olyan rossz, mint arról néha lehet hallani, csak az ellenzék fújja fel, kampánycélokból.”

Itt most egy hosszabb „kisregény” készül. Még magam sem tudom, milyen műfajban, mivé alakul, csak azt tudom: valami nincs rendben. Lehet, hogy még az ellenzék sem mond igazat?

Eszembe nem jutott volna kórházról, meg egészségügyről írni, ha nem alakult volna úgy az életem, hogy beteg lettem. Tudom, ez bizonyos kor fölött nem baj, csak kellemetlen állapot, de most tényleg beteg lettem. Jártam orvostól rendelőig, kórháztól klinikáig, és tapasztaltam. Ezt is, azt is.

Ha meg már a kórházi ágyában ível a beteg, és nincs más dolga, de még egy árva wifi sincs a közelben, nem tud mást tenni, mint beszélgetni. Ugyan kivel, ha nem a betegtársakkal? És ugyan miről, ha nem a betegségekről, meg a betegségügyről. Ezek alapján, könnyen fel lehetett állítani a diagnózist: a mai magyar egészségügynél betegebb nincs, nem létezik. Szervezetileg beteg. Valahol a központi idegrendszerben akadnak el a dolgok, és okoznak néhány magas polcú honfitársunknak kancsalságot, vagy egyéb látásavart.

A hallottakat és a tapasztaltakat szedem egy csokorba. Sok kórházról, orvosról, nővérről lesz szó, tehát a nevek helyett csak Kórház, Klinika, Doktor, meg Nővér szerepel. Hátha magára ismer, akiről nem is hallottam, és nem kapcsol, akivel nekem volt gondom. Elvégre nem kockázatmentes egy ilyen mintavétel. Valamikor, egy Nagynevű Kórházban belém verték, hogy a beteg neve: Kuss. Úgy belém verték, hogy majdnem belehaltam. Hogy el ne felejtsem, ezt később a Kórházban megerősítették – így ez lesz a beteg neve itt is:

Szegény Kusshoz egyszer mentőt kellett hívni. Akkor még nem korszerűsítették a mentőautók felszereltségét, még létezett GPS, meg riasztás után a kórház közvetlen értesítése, hogy mégis, milyen beteggel száguldanak éppen melyik Kórház felé, úgyhogy megfelelő szakemberek számítottak is a betegre. Azóta sokat fejlődött a magyar egészségügy, kikerült a rendszerből néhány fölösleges alkalmazás,; mint a kórházak értesítése, vagy a térképre azonnal felkerülő riasztási cím. Ebből adódóan, lehet keresgélni, lehet kitalálni, lehet rejtvényt fejteni, hova is kell rohanni menteni, és lehet saját mobiltelefonon felhívni az illetékes kórházat. Már, ha tudja az ország másik végéből ugrasztott mentős a telefonszámot.

Szerencsére Kuss még idejében beért a Sürgősségire, ahol békésen várt. Jó sokat, elvégre sürgős dolga akadhat ott egy Hatóságnak. Hatóságtól Doktorig eljutni nem könnyű dolog, de nem idegeskedik, hanem tisztességesen kussol. Így még van lehetősége nem leordíttatni a fejét, hogy mi a fenének hozták be, amikor éppen lejárt a munkaidő...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.