2016. augusztus 10., szerda

LEROMBOLT OTTHONOK, TÖMEGES KILAKOLTATÁSOK

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.08.10.


Több ezer riói családnak kellett örökre elhagynia otthonát az olimpiai játékok miatt. Az építkezések útjában álló házakat lerombolták, a lakókat pedig a Minha Casa, Minha Vida (''Az én házam, az én életem'') kormányprogram keretében a városközponttól távol eső lakónegyedekbe költöztették, ahol jobb életkörülmények helyett csak kiszolgáltatottság és rettegés várt rájuk.

A kilakoltatások menete nem volt épp zökkenőmentes: sokan verbális fenyegetésekről számoltak be, és helyenként erőszakos jelentekre is sor került a lakók és a rendfenntartó erők között - derül ki az Agencia Pública adataiból. (Az "Olimpia hagyatékaként" számon tartott beruházások két új buszjárat üzembe helyezését, és a riói kikötő 4 milliárd dolláros felújítását, a Porto Maravilha projektet foglalják magukba. A riói székhelyű Agencia Pública az ezen építkezések miatt kilakoltatott lakosok közül keresett fel száz családot, és személyes élményeikről kérdezte őket.)

A legjelentősebb ellenállást a jelenlegi Olimpiai Parknak helyt adó Vila Autódromo városrész lakói szervezték meg, akik a hivatalos felhívás ellenére sem voltak hajlandóak elhagyni az otthonukat. Az önkormányzathoz tartozó biztonsági erők ezért június 3-án erővel próbálták eltávolítani a lakókat, ami heves összetűzésekhez vezetett.

Marcio Moza arról számolt be, hogy a hatóságok őt is és várandós feleségét is bántalmazták. A helyiek kitartása végül arra kényszerítette a városvezetést, hogy legalább jelképes engedményt tegyen és beleegyezzen 20 új lakóház felépítésébe az itt élő nagyjából 500 család számára.

De nem mindenki volt ilyen szerencsés. A kitelepítettek többségét olyan távoli lakókomplexumokban helyezték el, amelyek a Minha Casa, Minha Vida szociális lakásprogramhoz tartoznak. Van, akit a belvárostól 40 kilométerre lévő Camará Senador negyedbe költöztettek, így most minden reggel hajnal 4-kor kell kelnie, ha be akar érni a munkahelyére, feltéve, hogy egyáltalán meg tudta tartani az állását...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.