2016. augusztus 25., csütörtök

LÉTREHOZNAK EGY KÜLÖNBÍRÓSÁGOT, ÉS MÁRIS KÖNNYEBBEN ELSIKÁLHATÓK LESZNEK A KÉNYES ÜGYEK

444.HU
Szerző: erdelyip
2016.08.25.


Eddig egyenként próbáltak törvényeket hozni, mint például az MNB alapítványainál, hogy elkerüljék a botrányt, amikor a haveroknak és rokonoknak ment a közpénz. Ez nem volt hatékony, és úgy tűnik, hogy valaki megunta a dolgot.

Több jogásszal is beszélgettünk az igazságügyi minisztérium kormány számára készült előterjesztéséről, amivel új bíróságokat hoznának létre, és mindenkivel hasonló következtetésekre jutottunk.
Úgy néz ki, hogy a megbontanák az eddig egységes, és a többi hatalmi ághoz képest relatív független bírósági rendszert, és a politika számára fontos ügyek egy részét új szervezethez rendelnék.

Majd mi eldöntjük, oké?

Vannak a hatalom számára kiemelten fontos gazdasági, politikai ügyek.
  • Hogy biztosan „Mészáros Lőrinc” nyerje a közbeszerzéseket.
  • Hogy Andy Vajna vásárolhasson tévécsatornát.
  • Hogy a Matolcsy-klánt tömje közpénzzel a Nemzeti Bank.
  • Hogy Simicska Lajos cégeit bírságolja rommá mindenféle hatóság.
  • Hogy bizonyos kérdésekben ne lehessen népszavazás.
  • És hogy amit ezekről el akarnak titkolni, az lehetőleg sose derüljön ki.
Az állami intézmények, például a NAV, a Versenyhivatal, a Médiahatóság, Közbeszerzési Döntőbizottság vagy a Nemzeti Választási Bizottság eddig is jó eséllyel döntöttek a kormány érdekeinek megfelelően. Viszont a bíróságokon néha megbukott egy-egy sztori. Nem mindig, de ott azért születtek a hatalomnak kedvezőtlen döntések is. Miközben az ügyészséget nagyon látványosan zsebre tette a Fidesz, ugyanez a bíróságokkal nem sikerült.

Ennek a világnak most vége lehet, ugyanis az álmosító nevű „közigazgatási bíráskodásról” szóló javaslat egy csomó vérfagyasztó változtatást hozna az igazságszolgáltatásba.
Az augusztusban, a kormány számára készült igazságügyi minisztériumi előterjesztés szerint közigazgatási bíróság néven új szervezet jönne létre, a jövőben itt határozhatnának például a Nemzeti Bank, a Médiatanács, a Közbeszerzési Döntőbizottság és még egy rakás más állami intézmény döntéseinek jogszerűségéről.
Sőt, arról is ez az új bíróság döntene, hogy mit lehet eltitkolni az állampolgárok elől. A tervezett szabályok szerint a közérdekű adatokért indított perek is itt dőlnek majd el.
Az MNB alapítványainak eszelős pénzszórásáról például ilyen közadatos pernek köszönhetően lehet tudni, ahogy arról is, hogyan bukott milliárdokat a külügyes Magyar Nemzeti Kereskedőház.

A választási ügyek, például a kopaszok akciójának megítélése is az új bírósághoz kerülhetne.

A technika egyébként többnyire faék egyszerűségű. Ahol most a törvényekben (választási törvény, információszabadság törvény, stb.) az szerepel, hogy az ilyen-olyan hivatalok döntése ellen bíróságon lehet fellebbezni, oda a javaslat szerint az kerülne, hogy közigazgatási pert lehet indítani. Így aztán ezek az ügyek mind az új bíróságokon kötnének ki. Nem nehéz elképzelni, hogy ezekkel milyen óriási hatalom kerülhet ennek az új szervezetnek a kezébe...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.