2016. augusztus 15., hétfő

MARIÁN KOTLEBA MENETELÉSE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.08.15.


Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos, az OĽaNO képviselője szerint Kotleba pártjának tevékenysége egyre inkább emlékeztet Adolf Hitler SS-egységeire. „A történelem, sajnos úgy tűnik, megismétlődik. Valaha is így kezdődött minden, az első lépés a járőrözés volt, az utolsó a népirtás. Marian Kotleba felnéz Hitlerre, büszkén viseli a Hlinka-gárda egyenruháját, tagadja a népirtást, s bemocskolja azoknak az embereknek az emlékét, akik a szlovák nemzeti felkelésben harcoltak. Ez az ember nem változott meg, tervét csak óvatosan és halkan próbálja megvalósítani. Mindannyiunk számára egyre nagyobb veszélyt jelent” (Hitlerre emlékeztet)

Az 1977-ben, Besztercebányán született, informatikatanári végzettséggel rendelkező Marián Kotleba politikai tevékenységét felelőtlenség lenne félvállról venni. A Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko, NSĽS) vezéreként ugyanis Európa legkarakteresebb fasiszta pártját sikerült bejuttatnia a Szlovák Parlamentbe. Kotlebát, illetve az általa képviselt fasizmust többször próbálták már törvényes módszerekkel megállítani Szlovákiában, nem sok eredménnyel.

Politikai karrierjét az 1995-ben alapított Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) polgári társulásban sikerült megalapoznia. Az egyesület elsősorban magyar-, zsidó-, cigány-ellenes demonstrációkat szervezett. Céljuk egy tiszta szlovák nemzetállam megteremtése volt, melyből valamilyen módon el kell távolítani a „magyar sovinisztákat”, a „cigány parazitákat” és természetesen a „cionista lobbit”.

A szlovák testvérek a cigányok, illetve a magyarok lakta településeken vonultak fel  a fasiszta Hlinka-gárda egyenruhájában, úgymond rendcsinálás és elrettentés céljából.

Kotlebát 2003-ban választották meg a Szlovák Testvériség vezetőjévé. Tekintélyét elsősorban a cigányok lakta falvakban kiprovokált verekedésekben való aktív részvételével vívta ki. A neonáci szervezetet öt éven át irányította. 2008. november 12-én a szlovák belügyminisztérium feloszlatta a Szlovák Testvériséget, mivel a csoportosulás tevékenységével gyűlölködést és feszültséget okozott nemzetiségi, faji, vallási és politikai szemszögből, ami ellentétben állt az ország alkotmányával.

A szlovák Legfelsőbb Bíróság 2009-ben ezt a döntést érvénytelenítette, így a szervezet a polgári társulások nyilvántartásában a mai napig szerepel és aktívan tevékenykedik.

Marián Kotlebát 2009-ben kis híján börtönbüntetésre ítélték, mivel a Hlinka-gárdisták „Na stráž!“ (Őrségre!) köszöntésével üdvözölte a szlovák állam 70. évfordulójára összegyűlt nacionalista tömeget. A büntetőeljárást később leállították, mivel az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy ez nem számít szélsőséges eszmék népszerűsítésének és így a köszöntés szabadon használható.

A Szlovák Testvériség a 2006-os szlovákiai választások előtt párttá alakult, de a Legfelsőbb Bíróság 2006. március 1-én feloszlatta, mivel náci önkényuralmi jelképeket használtak, a programjukban pedig alkotmányellenes elemek szerepeltek. A parlamentarizmus helyett valamiféle zavaros, keresztény és szociális alapokra épülő rendi államot szerettek volna létrehozni. A Hlinka-gárda egyenruhájában való masírozgatást mindezek ellenére polgári társulásként bátran folytatták továbbra is.

Kotleba, a növekvő a népszerűségét kihasználva üzleti tevékenységbe kezdett. Neonáci ruházati cikkeket kezdett el árulni Besztercebányán. Divatüzletének a kifejező KKK-Anglická Móda nevet adta, melyben a KKK a fajgyűlölő Ku-Klux-Klanra utalt...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.