2016. augusztus 10., szerda

MIÉRT ÁLL VESZTÉSRE TRUMP?

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Tóth Csaba
2016.08.10.


...Az erőforrásokkal kezdve: Clinton sokkal több pénzt tudott gyűjteni, mint Trump; ebben szerepe van az amerikai gazdasági elittel ápolt – a demokraták balszárnya által gyakran kritizált – jó kapcsolatainak éppen úgy, mint annak, hogy a demokrata kisadományozók többsége, ha nem is rajong Clintonért, Trumpot egyenesen gyűlöli. Hasonlóan fontos az egység: míg naponta lehet hallani arról, hogy melyik republikánus határolódik el Trumptól, a demokraták az előválasztási küzdelem után egységesen sorakoztak fel Clinton mögött.

Talán a leglényegesebb azonban a kampánya profizmusa. Trump hibái nemcsak azért okoznak ma komolyabb hátrányt neki, mint hónapokkal ezelőtt, mert más közegnek beszél – hanem azért is, mert a demokrata kampány gondoskodik róla, hogy mondatai sokkal több emberhez, s különösen az érintettekhez eljussanak. A demokraták Obama 2008-as győzelme óta folyamatosan kiépítették az Egyesült Államok – és alighanem a világ – legrészletesebb választói adatbázisát, legprofesszionálisabb közösségi média kampányapparátusát, és mindezt kiváló szakemberek segítségével, kíméletlen profizmussal használják.

Trump sokáig élhetett abban a hitben, hogy a „szakértők” és a „profi politikusok” ideje lejárt. Mostani gyengélkedése azt mutatja: komoly ellenféllel szemben, professzionális kampánygépezet és „politikai tudás” nélkül egy milliárdos médiaszemélyiség sem tud sikereket elérni.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.