2016. augusztus 12., péntek

MIÉRT HÜLYESÁG ROGÁN SZABADALMA? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.08.11.

 
Több helyen is írtak  Rogán Antal és társai autentifikációs szabadalmáról, amit állítólag megvett a Magyar Telekom. 
 
Rogán a kétezres évek elején foglalkozott valamennyire konzisztens hashing-gel, és írt is róluk pár elég gyenge cikket, valószínűleg a szakdolgozata szólt ilyesmiről, és valamiért elővette. Amennyire tudom csak egyet publikáltak ezek közül:
 
 
A konzisztens hashinget nem Rogánék használták fel először adatbázis-autentifikációra, a klasszikus Shalil-Ran-Sheffield autentifikációnak is ez az alapja, így lehet két különböző titkosítási formát azonos identifikációs szinten biztonságosan kommunikálni. 
Rogán "ötlete" az ún. location-identity split ami egy újszerűnek tűnő, de valójában 1. ismert 2. ebben a formájában rettenetesen gyengén működő keresési eljárás. 
 
A klasszikus one-way-identity split helyett épít egy VLS-t, amit "Tue" complilerként ad el (nem igazán compiler, hanem virtual language splitter avagy VLS) és az ún. bad node keresést próbálja felturbózni vele, de ez az eljárás több sebből vérzik.
 
A lényeg az, hogy egy n hosszúságú adatbázisban log(n) loglog(n) lépésben találná meg a bad node-ot, ami rendben is lenne, de ehhez valójában egy háttér adatsor folytonos átrendezése szükséges, ami lépésenként konstans költségű. Ez a konstans ugyan nagyon kicsi, de mégis pozitív (ma már tudnak 0.00001 körülit, de a Rogán cikkben Harris JAAA cikkben még 0.0025-ös érték volt). Tehát ez az algoritmus ebben a formában, a lényeget tekintve, működésképtelen (baromi lassú). 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.