2016. augusztus 22., hétfő

MINDEN EGYFORMÁN POPZENE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.08.21.


...Amikor egy magyar politikus meg akarja szólítani a fiatalokat, akkor hülyét csinál magából, mert nem ismeri a nyelvüket, nem érdekli, hogy igazából milyenek, az pedig végképp távol áll tőle, hogy megértse, miért ilyenek, nem is érdekli, csak látja, hogy sokan vannak, két év múlva választás, pénz, mint a pelyva, nosza rajta írassunk pophimnuszt 56-ról, mert akkor majd ránk szavaznak. A magyar politikus egy barom.

Orbán Viktor személyesen kérte fel Desmond Childot a zene megírására, nyilván azért, mert vidékről jött, és valamiért azt hiszi, Amerikában jobb popzenét gyártanak, mint itthon, pedig dehogy, szeretett hazánk is rendelkezik nemzetközileg is versenyképes kertitörpe-készítőkkel, elég csak Demjén Ferencre vagy Ákosra gondolni, de nem, nekünk amerikai zeneszerző kell, illetve kell a francnak, nem nekünk, csak a miniszterelnöknek. Nem érti, hogy az angol szövegű amerikai slágerek futhatnak csak be nemzetközi karriert, magyar szöveggel pedig tök mindegy, írhatja a zenét bárki.

Megszületett a magyar szöveg is. Nem akarok pánikot kelteni, de ha ilyen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének legjobb szövegírója, akkor milyenek lehetnek a gazdasági szakemberek vagy a nemzeti orvosok?! A vers (nevezzük viccből versnek, úgy nagyobbat szól) még pophimnusz mércével mérve is vállalhatatlanul béna, az adott kulcsszavakra bármelyik találomra kiválasztott hetedikes diák jobb szöveget hoz össze, ha van rá 45 perce. Nem idézek belőle semmit, ha valaki nagyon perverz, megkeresheti a hálón, de inkább ne tegye. Mármint ha jelentenek valamit neki a szavak, 1956 vagy a vers, mint műfaj. Ebben a dalban gombolyaggal játszadozó martinászok üdvözlik Orbán elvtárs-pajtást Gusztus Húsz alkalmából, és akkor még finom voltam, mert az ötvenes évek bértollnokai legalább hallottak prozódiáról és képzavarról.

Tökéletes metafora lett ez az ügy Magyarországról, arról, hogyan viszonyul a kormány az 56-os forradalomhoz, a művészethez és a közpénzekhez, hogyan szolgálja ki a tehetségtelenség a hatalmat, illetve – és ez talán a legfontosabb – arról, hogy propagandából nem lesz remekmű, de még csak értékelhető iparos munka sem.

Orbán Viktor berendelte a fröccsöntött feszületet a Mátyás-templomba -, ami önmagában visszataszító és röhejes -, ráadásul az elkészült alkotáson úgy néz ki Jézus, mint Louis de Funès és az egyik szeme nyolc centivel lejjebb van.

Az 56-os hősök sírján röhögve táncoló senkik.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.