2016. augusztus 10., szerda

MINDENKI LÉP EGYET ELŐRE. EGYENESEN BELE A SZAKADÉKBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.10.

Kiss Ambrus, a Policy Agenda politológusa az ATV stúdiójában beszélt az egyre aggasztóbb elszegényedésről. Nem Szomáliáról volt szó, hanem az egyre jobban teljesítő Magyarországról. Miközben minden héten csoportosan lépünk egyet előre, valahogy lemaradt az ország egy jelentős része a nagy masírozásban. Nem újkeletű felfedezés ez, már jó ideje kongatja minden gondolkodni képes ember a vészharangot, de sajnos a fanfárok elnyomják a hangját.

A jó hír az, hogy ettől csak rosszabb lesz a helyzet, mert a kormánynak esze ágában sincs olyan programokat indítani, amelyek segítségével felszámolható, de legalább visszaszorítható lenne az elszegényedés. Már régen nem a dolgozni egyébként sem nagyon akaró, alacsony iskolai végzettsége miatt nehezen, vagy sehogy elhelyezkedni nem tudó rétegről beszélünk, hanem a dolgozói szegénységről is. Ez azt jelenti, hogy egyre több család sodródik kilátástalan helyzetbe úgy, hogy az egyik, vagy akár mindkét szülő dolgozik.

Ennél is súlyosabb probléma – bár ez önmagában is éppen elég lenne – hogy itt valóban be fog következni az, amit az Orbán-kormány időről-időre örömmel bejelent: mindenki lép egyet előre. Egyenesen bele a szakadékba. A rendkívül nagy számú minimálbért kereső ember – nagyjából másfél millió munkavállalóról van szó – várható nyugdíja 50 ezer forint körül fog alakulni. A közmunkások – ők is döbbenetesen sokan vannak a munkaképes-korú lakossághoz viszonyítva – a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj összegére számíthatnak. Ez 28 500 forint. 2008 óta egyetlen fillérrel sem emelkedett. Ezt az összeget is csak azok fogják kapni, akik rendelkeznek a kötelező szolgálati idővel. Ebbe a kategóriába fognak esni továbbá azok, akik jelenleg rehabilitációs ellátásban részesülnek és időközben nem javul az állapotuk. Akik rokkantellátást kapnak, azoknak a szolgálati ideje nem fog növekedni.

Van tovább nem kevés – becslések szerint legalább 500 ezer – olyan honfitársunk, aki semmiféle ellátást nem kap most sem és nem fog kapni nyugdíjat sem.

Mindez azt jelenti, hogy egyre gyorsuló ütemben fog a lakosság elszegényedni, ahogy ezek az emberek elérik a nyugdíjkorhatárt. Megtakarításuk nem lesz (miből is lenne), előtakarékoskodni nem tudnak. A régebben polgári léthez szokott, mára lecsúszóban lévő tömegek a nyomor legalján találják magukat. Persze csak akkor, ha addigra össze nem omlik a nyugdíjrendszer, amire jó esély van, mivel az elöregedő társadalom és a magas elvándorlási arány mellett nem lehet sokáig fenntartani a jelenlegi rendszert...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.