2016. augusztus 7., vasárnap

NATASHA NEM RÁHEL, OBAMA NEM ORBÁN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.08.06.


Emlékszünk az igazságos Mátyás király történeteire? Na ugye! A vezetők és az egyszerű nép kapcsolatának „megszellőztetése” mindig is bírt reklám-értékkel. S egyáltalán nem mindegy, hogy egy vezetőről a neki kezet csókolót lenéző vigyora, vagy a kemény munka emléke marad meg a köz emlékezetében. Ami igaz a családtagokra is.

Például a vezető gyermekeire. Amiért ez most eszembe jutott az az a hír, amely a Boston Herald internetes oldalán bukkant fel, majd szerzett nem kevés kedvelőt a hivatalban levő amerikai elnök tinédzserkorú lányának. Natasha Obamának, aki egy gyorsétteremben tölti a diákmunka mindennapjait. Előkészítve az étterem nyitását, illetve felszolgálva a vendégeknek, ha kell. Publicitást is szerezve a folytatólagos közlésekkel a lapnak, mely reklámértéket szintén kár lenne alábecsülni. Ahogy nyilvánvalóan végtelen naivitás kellene annak elképzeléséhez is, hogy nem felügyelik az említett éttermet. Elvégre egy regnáló amerikai elnök lánya mégis csak egy regnáló amerikai elnök leánygyermeke. Ugyanakkor, még az esetleg fékezett habzás ellenére is segítheti a csemetét abban, hogy egy kicsit belekóstoljon az élet valós pezsgésébe. S persze a tényleges munkába is. Mert nincs az a biztonsági felügyelet, ami a tálcát könnyebbé, az asztalig vezető utat rövidebbé tenné.

Mely utat mégis csak a saját lábán kell megtennie még az elnök lányának is. Nem képletesen, hanem szó szerint. Így aztán semmi nem mentheti meg attól, hogy megtapasztalja a saját lábon mászkálás érzését. Meg a saját lábon állás élményét. Alkalmasint képletesen is. Azt az érzést adva, hogy: „meg tudom csinálni, ha kell”. Ami tizenévesen szinte biztosan többet ér egy gyermek személyiségének, mint a zsebpénz kiegészítése az elnök lányának. Már csak azért is, mert ennek a történetnek van egy nyilvánvaló, ha tetszik informális, üzenete is. Az, hogy Obama nem lesz élethosszig elnök, és elnöksége alatt sem kapart annyit, ami még az unokáknak is gondatlan, adott esetben a fizikai munkától is messze álló köldöknézést biztosítana. Mely üzenet az amerikai választók felé szintén bír némi értékkel. De, természetesen más földrajzi területek országainak is bírhatna.

Melyek egyikében szintén több sajtóhír foglalkozott az elnök lányával. Keringett felvétel a diszkós táncikáról, hír a milliókért keresett mobiltelefonról. Vagy, például az esküvője tiszteletére zöldebbre festett fűről, és soron kívüli útkátyúzásról. A férjnek, vadászkastély helyett, kiutalt közbeszerzésekről, az Opera királyi páholyában elkövetett bulizásról, svájci iskoláról, és ölébe pottyantott katedráról. De valahogy nem sikerült egy lesifotósnak sem meglesni, amint békésen kapálgat, illetve cukorrépát egyelget. Ahogy az egy rendes parasztlánykához illene, az uradalmi zsellérnosztalgia közhasznú szolgájának gyermekéhez. Ellenben akkora orcával bírta közölni a saját lábán állás tényét, amekkora orca a valóságban egy életre arra kárhoztatná, hogy csak lapjával férjen be egy átlagos ajtón. Pedig, még emlékezhetünk rá, Orbán Ráhelnek volt egy emberileg vállalható pont az életében, amikor akár kifordulhatott volna az apja árnyékából. Az azóta eltelt három év alatt azonban inkább a befordulást választotta...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.