2016. augusztus 6., szombat

OLVASHATATLAN A HÁROMSZÉKI VÁLASZTOTTAINK VAGYONA

ÁTLÁTSZÓ ERDÉLY BLOG
Szerző: Roman Katalin
2016.08.05.


Két hónapig Kovászna megye településeinek honlapjain olvasgattuk elöljáróink vagyon- és érdeknyilatkozatait. Azt hinnénk ezekről a nyilatkozatokról, hogy egyszerűen hozzájuk lehet férni, lelkiismeretesen töltötték ki őket, és jól archiválták, a valóság azonban másképp fest: a polgármesteri hivatalok honlapjától az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) adatbázisáig mindenütt igénytelen munkát látni.

Március elejétől május végéig Kovászna megye magyar többségű vagy jelentős magyar lakossággal rendelkező településeinek honlapjait olvasgattuk. Közeledtek a helyhatósági választások, és jó ötletnek tűnt, hogy a vagyon- és érdeknyilatkozataik fényében vegyük szemügyre választott elöljáróink munkásságát.
 
Ami egyszerű adatgyűjtésnek indult gépkocsikról, telkekről, vállalkozásokról és itt-ott betöltött elnöki tisztségekről, egyre inkább a közérdekű információkhoz való hozzáférés kísérletévé vált.
 
Csak a legutóbbi választási ciklusban, tehát a 2012-2015 között feltöltött nyilatkozatok érdekeltek. A vagyon- és érdeknyilatkozatok elvben a polgármesteri hivatalok honlapján olvashatók, melyeket az önkormányzatok készíttetnek és tartanak fenn.
 
Kovászna megyében 45 polgármesteri hivatal van, de csak a jelentős magyar lakossággal rendelkező 40 község polgármesteri hivatalának honlapját néztük meg, így kimaradt Dobolló (Dobârlău), Nagypatak (Valea Mare), Zágonbárkány (Barcani), Bodzaforduló (Întorsura Buzăului) és Szitabodza (Sita Buzăului)...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.