2016. augusztus 7., vasárnap

ORBÁN ÉS AZ OLIMPIAI ESZME

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.06.


Kevesen számítottak arra, hogy a közvetítések szünetében megjelenő menekültellenes hirdetések embertelenségét mindennél jobban lelepzi az olimpiai eszme. Az olimpia arról szól, hogy nem számít a bőröd színe, a vallásod, a származásod, csak az számít, hogy ki vagy és mire vagy képes. Nem is a győzelem, hanem a nemes küzdés szempontjából.


Az olimpia népek, fajok, vallások békés egymás mellett éléséről, egymás tiszteletéről szól. A sport eltörli a mesterséges különbségeket. Az olimpia a legnemesebb eszme a világon, amely kizárja a hátrányos megkülönböztetés minden formáját. Az emberiség seregszemléje, a kölcsönös tisztelet ünnepe.

Olimpiai közvetítések szünetében bejátszani a magyar kormány idegengyűlölő, fajgyűlölő, rasszista uszításait, majd visszakapcsolás után nézni azokat a sportolókat, csodálatos embereket, akiknek honfitársait, hittestvéreit, azonos bőrszínű embertársait gyalázták egy perccel ezelőtt hivatalos kormányhirdetésben, nemcsak morbid. Minden elképzelhető aljasságot és mocsokságot felülmúl.

Hogyan tud egy magyar sportoló sportszerűen küzdeni olyan sportemberek ellen, akikről saját kormánya a nap 24 órájában állítja, hogy bűnöző, terrorista, kultúrálatlan, embernek is alig nevezhető. Nem szégyelli? Akikről a hirdetések szólnak, azok nem menekült voltuk vagy emigráns jellegük miatt válnak ilyenekké, hanem azért nem kérnek belőlük, mert faji, vallási, etnikai származásuk miatt bélyegzik ilyennek őket.

Hogyan érezheti magát egy magyar sportoló az olimpiai falu nagy kohójában kellemesen, ha olyanok jönnek vele szemben, akik ellen uszítanak az országában, itt pedig minden megkülönböztetés nélküli emberek? Mit szól ahhoz, hogy Rióban ugyanolyan emberek, mint ő, és tudja, hogy Magyarországon róluk úgy beszél a hivatalos állami propaganda, mintha nem is emberek lennének, hanem állatok?

Hogyan várja el egy magyar sportoló Rióban, hogy szeressék, ha mindenki tudja, hogy a magyar sportoló olyan helyről jön, ahol gyűlöletet keltenek menekültekkel szemben? Hogyan érezték magukat a magyarok a Maracana stadionban, amikor a legnagyobb tapsot nem valamelyik "nemzetállam", hanem a menekültek csapata kapta? Nem kínos Orbán miatt magyarnak lenni egy olimpián? Lehet élvezni az emberiség sokszínűségét?

S hogyan lép be az olimpiai faluba pöffeszkedve az az ember, aki rasszista, gyűlölködő uszítást folytat olyan emberek ellen, amilyenek szembe jönnek vele, akik semmiben nem különböznek azoktól, akiket ő bűnözőnek, veszedelemnek, az emberiség aljának mutat az okos magyar népnek? Legfeljebb még néhány évig nagyobbat ugranak, dobnak, vagy gyorsabban futnak azoknál, akikről Orbán hirdetései szólnak, de ugyanolyan emberek. A bőrük színe, a vallásuk és az etnikai származásuk miatt gyalázzák őket.

Orbán mindennek ellenkezője, mint amit az olimpiai eszme kifejez. Ez az ember gyűlöli az Isten teremtményeit, megbélyegzi őket, mint a nácik. Be sem lenne szabad engedni az olimpiára. Ő a terrorista, ő az ellenség, ő az, akitől félni és undorodni kell. Tudja ez a rasszista náci, hogy az olimpián nem a tiszta fajú "keresztény" árják versenyeznek a nem tiszta fajú, nem keresztény, nem fehér sportolók és csapatok ellen?

Tudja Orbán, hogy a nemzeti olimpiai válogatottakban vannak fehér muszlimok, fekete keresztények, ateisták és buddhisták, sárgák, fehérek, feketék? Tudja, hogy ezek mind egy nemzetet képviselnek? Tudja, hogy ezek az emberek nemzetük megbecsült polgárai és semmiféle hátrányos megkülönböztetést nem szenvednek el? Hogy senkinek eszébe sem jut a bőrük színe, a vallásuk, az etnikai származásuk alapján megkülönböztetni őket? 

Tudja Orbán, hogy aki ilyet tesz, aki bőrszín, vallás, származás szerint osztályoz, az az emberiség legalja? Tudja, hogy ő ez az ember? Tudja, hogy annál mocskosabb embert még nem hordott a hátán a föld, mint aki ezek alapján minősít, megkülönböztet, egyes bőrszín és vallás alapján bűnözőnek bélyegez, bűnözéssel azonosít, és beilleszkedésre képtelen állatként kezel?

Tudja Orbán, hogy aki belerúg az elesettbe, megvonja az éhezőtől a falatot, aki kerítést emel háborúból menekülő, életüket mentő emberek elé, aki elnézi, hogy az országa határán sárban és mocsokban fekszenek gyerekek, családok, annál aljasabb és mocskosabb ember nem létezik? És a magyarok tudják azt, hogy akik ezt elnézik, ezt eltűrik, megengedik, akik ezt az uszítást elhiszik, nem különbek? Tudják, hogy így néznek rájuk?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.