2016. augusztus 5., péntek

ORBÁNÉK HIBÁZTAK A DEVIZAHITELEKKEL?

HITELKÁROSULTAK BLOGJA
Szerző: Élet a hitel után
2016.08.05.


A lengyelek a magyar devizahiteles mentőcsomag hibáiból tanulhattak.

Döntöttek a lengyelek: devizahiteles mentőcsomag ugyan lesz, a bankokkal szembeni szabadságharc „magyar modelljétől” azonban inkább megkímélik magukat. Úgy tűnik, hogy a lengyelek amolyan középutat választanak, kérdés azonban, hogy mekkora segítséget jelent ez a fajta mentőcsomag az őrületes mértékekben elrugaszkodó törlesztő részletekkel küzdő lengyel hiteladósoknak. A lengyel kormány döntése nyomán pedig adódik a kérdés: Az Orbán-kormány hibázott a devizahitelekkel?

...Úgy látszik, utólag igen sokan téves iránynak tartják a bankokkal szemben vívott szabadságharcot – aminek egyébként jóval nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Sőt, az utóbbi időben a magyar kormány egyes döntései inkább arra engednek következtetni, hogy már Orbánék sem erőltetik a bankrendszerrel szembeni keménykedést, inkább a kiegyezést keresik.

Nem hiába, ugyanis a GDP, a magyar gazdaság növekedéshez valóban szükség van egy megfelelő hitelintézeti tevékenységre. Ugyancsak nem lényegtelen, hogy sokak szerint a devizahiteles mentőcsomag olyan rosszul lett megszerkesztve, hogy – amellett, hogy a devizahiteleseknek sem segített igazán – utólag nagyobb árat fizethetünk érte: Még mindig tartja magát a szakvélemény ugyanis, amely szerint a bankok a mentőcsomag jogszabályait nemzetközi bíróságok előtt támadhatják meg mondván, hogy azok a nemzetközileg elfogadott jogelveknek nem feleltek meg.

Amennyiben pedig tényleg lesznek ilyen eljárások és a hitelintézetek nyernek, úgy óriási kártérítést kell fizetnie a magyar államnak részükre, amit persze majd a magyar adófizetők zsebéből kell kivenni.

Ami tény azonban, hogy továbbra is több százezer, elvileg keresőképes, aktív korú hiteladós van Magyarországon a devizahitelezés miatt. Ez pedig a magyar lakosság tízmilliós lélekszámához képest továbbra is óriási és az egész magyar gazdaságra negatív kihatással van. Bár a lengyeleknél az Orbán-kormány elvileg többet tett és nagyobb áldozatot hozott a devizahitelesekért, ellentmondásos, hogy a magyar társadalom még mindig nyögi az elmúlt negyed évszázad egyik legnagyobb hibájának, vagyis a devizahitelezésnek a következményeit.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.