2016. augusztus 28., vasárnap

SZÁZAK REKEDNEK A MAGYAR-SZERB HATÁRON - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.08.28.


A Frankfurter Allgemeine Zeitung honlapja ötperces filmriportban számol be arról, hogy százak rekednek – sokszor hosszú hetekre – a magyar-szerb határon, embertelen körülmények között.

Nincs megfelelő ellátás, étel, orvosi kezelés, összeeszkábált sátrakban laknakaz ott lévők, miközben arra várnak, hogy a magyar hatóságok beengedjék őket a tranzitövezetbe. De oda naponta csupán 15-en léphetnek be, így van, aki 200 napig vesztegel. Emiatt sokan illegálisan, embercsempészek segítségével próbálkoznak. Akiket 8 km-es övezetben elfognak, azokat egy új törvény értelmében visszatoloncolják Szerbiába, jóllehet a menedékkérelem alapvető jog az EU-ban. Magyarország szerint azonban a szabályozás összhangban van a nemzetközi joggal. A tudósítás hangsúlyozza, hogy ez csupán szemforgatás. Ugyanakkor a civil segélyszervezetek nem értik, ha az Orbán-kormány ennyit költ a határvédelemre, akkor miért nem futja a pénzből a rászorulók támogatására.

Die Welt

A lap úgy ítéli meg, hogy alighanem a lengyel főváros állította Merkelt ingadiplomáciájának legkeményebb feladata elé, hiszen a Szydlo-kormány hevesen bírálja a kancellár menekültpolitikáját, a már befogadott menedékkérők elosztásából pedig bohózat lett – részben éppen a lengyelek hozzáállása miatt. A migránsok kapcsán a házigazda már korábban világossá tette, mit gondol arról, ha az EU túl gyakran avatkozik be a nemzeti ügyekbe, nála a szuverenitás a leggyakrabban előforduló szó. Amikor a varsói 5-ös találkozó után Orbán Viktor arról beszélt, hogy „Európa nem tartja magát az alapelvekhez, pl. a határvédelem ügyében”, Szydlo egyetértően mosolygott, Merkel ellenben megkövült arccal hallgatta...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.