2016. augusztus 26., péntek

SZEPTEMBER JÖN, IDEJE FELKÉSZÜLNI

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.08.25.


Azt szokták mondani 10 féle ember van: Aki tudja mi az a soha véget nem érő szeptember és aki nem. Az egyes és utána a nulla a kettes számrendszerben pont kettőt jelent. A szeptember pedig az a hónap amikor hirtelen sok hallgató szabadult rá az Internetre. A nyilvános Internet szolgáltatás elterjedése óta viszont ez az állapot majdnem állandónak tekinthető. De azért a szeptember mégis különleges: Sok gyerek talán először megy önállóan iskolába, a közlekedés, a tanulás során önálló feladatok saját eszközöket igényelnek.

Más oldalról nézve: Elkezd tényleg egyedül és felügyelet nélkül kommunikálni, saját eszközön, és bármennyire tanácsolja sok újságíró zsebében a bölcsészdiplomával, a butatelefon mégsem megoldás.Ugyanis van vele egy kis gond: Az élet nem a butatelefonos különcökhöz alkalmazkodik, akiknek az újságíró biztos távolságból jól megmondta. A legkisebb gond, hogy a telefonja minden gyereknek a kis királysága, amit belak magának, mi pedig elvettünk a mi csemeténktől az önállóság eme parányi szeletét. Az, hogy sokszor mások ezen kommunikálnak, esetleg éppen a telefonról beszélgetnek vagy valamely appról azt is jelenti: Ebből a körből, és sok más témából a gyerek kimarad.

A nagyobbik gond, hogy az önállóságnak ez az aprócska szelete nem önmagáért van: Hanem azért, mert "szükség van rá", nincs mindig egy felnőtt aki fogja a gyerek kezét és úgyis van nála telefon. Azaz a gyerek sokszor egyedül közlekedik, kutat adatokat, stb. Amikor a gyereknek bárhova önállóan kell mennie, mert nem lehet valahova vinni, akkor neki is fontos lehet olyan app, mint a BKK Futár app. Vagy éppen a MÁV féle Vonatinfó.

És persze butatelefont választva a világ összes tanulást segítő okostelefonos appját kidobjuk. Olyanokat is amikre a gyereknek szüksége lehet, amik hasznosak és jók lehetnek. Látatlanban lemondhatunk az elmúlt évek minden olyan fejlesztéséről amit pont azért találtak ki, hogy a mi gyermekünk jobban fejlődjön. Amikor pár hónappal később derül ki, hogy a népszerű app hiányában a gyerekünk lemaradt az osztálytól ahol szinte mindenki használja az appot, akkor már megvan a baj. Lehetnek közös naptárak. Lehet a kommunikációnak számos divatos formája, ami a tanulást is segítené, ha nem zárnánk ki a gyereket belőle...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.