2016. augusztus 4., csütörtök

TESSÉK ODÉBB MENNI! NINCS ITT SEMMI...

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.08.04.


Alig vannak a nyílt menekülttáborokban. Ehhez képest a tranzitzónák 30 főben maximált limitjét azzal magyarázzák, hogy a magyar hatóságok leterheltek. Mint évtizedek óta, a magyar „menekültügyi rendszert” most is a menedékkérők mentik meg – mégpedig azzal, hogy odébbállnak. Soha nem volt érthetőbb a választásuk. Itt semmi jóra nem számíthatnak.

Mindössze csak 500 menedékkérő tartózkodik ma nyílt befogadó állomásokon Magyarországon. Számuk hetek óta csökken. No, nem azért, mert a menekülők védelmet és segítséget kapnának, és kiköltözhetnének a városba. Arról van szó, hogy továbbmennek Nyugat-Európába. Igen, szabálytalanul, viszont a magyar állam legnagyobb örömére és aktív közreműködésével. Többségük már eleve oda is tartott, de az itteni körülmények és lehetőségek még azokat is továbbűzik, akik maradtak volna. 

Minden határon túl

Orbán Viktor kormányfő 15 hónapja Debrecenben tömören megfogalmazta az államcélt: „mi azt akarjuk, hogy ne jöjjenek már többen, és akik itt vannak, pedig menjenek haza”. Ennek van alárendelve a hatóságok és a jogrendszer működése is. Lehetőleg senkit be nem engedni az országba (jogi és fizikai határzár), aki mégis bejut, azt megbüntetni (határzáras bűncselekmények) vagy „visszakísérni a határzár elé” („8 km-es mélységi határellenőrzés”). Megakadályozni, hogy a kérelmezők tisztességes menekültügyi eljáráshoz juthassanak (elfogadhatósági eljárás, különféle gyorsított eljárások, a jogi segítségnyújtás akadályozása, bírósági felülvizsgálat kiherélése stb.), valamint meggátolni, hogy megfelelő ellátáshoz, elhelyezéshez juthassanak (táborbezárás Debrecenben és Nagyfán, sátortábor felállítása Körmenden, konténertáboré Kiskunhalason).

A nyitott táborokban lézengő százak és a fogva tartott kb. 650 menedékkérő, összesen 1100–1200 fő nagyjából a fele annak, amely létszámmal még a „menekültválság” előtt is gond nélkül elbírt a rendszer. Most hogy sokszorta többet költenek migrációs ügyekre, fel nem fogható, milyen elfogadható indokot talál a kormány arra, hogy napi legfeljebb 30 kérelmezőt enged be a röszkei és tompai tranzitzónákba. Különösen úgy, hogy Kósa Lajos, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke három hete arról beszélt a sajtónak, hogy a kiépített kapacitások megfelelőek...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.