2016. augusztus 30., kedd

TÖBBSZÖRI ÁTADÁS, MEGDUPLÁZÓDÓ KÖLTSÉGEK - ÍGY ÚJULT MEG A VÁRKERT BAZÁR AZ UNIÓ PÉNZÉBŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2016.08.29.


Többszöri átadásáról híresült el a mintegy hét milliárd forintnyi európai uniós támogatás felhasználásával is újjá varázsolt Várkert Bazár. Az pedig külön nevetség tárgyává tette a Világörökség részeként számon tartott műemlék felújítását, hogy a ráfordított hatalmas költségek ellenére még 2016 tavaszán sem volt tökéletes állapoban. A beruházást körbelengi a korrupció gyanúja, hiszen a munkát egyedüli pályázóként elnyert kivitelező konzorcium egyik tagja, a West Hungária Bau Kft. a miniszterelnök vejével is üzletelt.

Három évtizedig állt kihasználatlanul a budai Vár és a Duna-part összeköttetésének szánt épületegyüttes, az 1880-as években Ybl Miklós által tervezett, neoreneszánsz stílusú Várkert Bazár, amelyre romos állapota miatt bőven ráfért a rendbetétel. Az ingatlan rekonstrukcióját 2014 tavaszán, az országgyűlési választások első fordulója előtt három napos nagy rendezvénnyel ünnepelték meg.

Az ellenzék kampányeseményről beszélt és úgy vélte, hogy a kormány szavazatokat akar szerezni a régi fényében tündöklő Várbazárral, ezért az átadást is szándékosan a választáshoz igazították. Hivatalosan az időzítést Ybl Miklós születésnapjának 200. évfordulójával magyarázták, ami 2014. április 6-ára esett. Az épületegyüttest azonban az ünnepségeket követően ismét bezárták, és elkezdődtek a projekt második részének munkálatai.

A kormány még 2011 októberében döntött arról, hogy a Várkert Bazár rekonstrukciójával együtt belevág a Budai Várnegyed fejlesztésébe. A terv része volt a királyi kertek új életre keltése és a Várnegyed környékén meglévő közlekedési problémák rendezése. A Várbazár épületegyüttes régi fényének visszahozására 8,9 milliárd forintot terveztek elkölteni, amiből 6,7 milliárd forintot tett ki az EU-támogatás. A Budai Vár fejlesztésére pedig 200 milliárd forintot szánt a kormány.

Az első, 2014. április 3-ai átadó után augusztus végén lehetett ismét ünnepelni. Ekkora készült el egy multifunkcionális rendezvényterem az alatta található mélygarázzsal és a reneszánsz kerttel együtt. A Várkert Bazárból a Várba való feljutás megkönnyítésére pedig mozgólépcsőt is építettek. „A két ütem, a műemléki rekonstrukció és a közlekedési fejlesztés összesen több mint 11 milliárd forintot emésztett fel uniós és kormányzati forrásból.” – mondta L. Simon László ünnepi beszédében.

Nem véletlenül ő állt az emberek elé: az idén nyáron csúfosan megbukott politikus volt a Várkert Bazár felújításáért felelős kormánybiztos...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.