2016. augusztus 17., szerda

TÖRTÉNELMI NEMMEL ÜZENTEK AZ AMERIKAIAK, HOGY MOST ORBÁN IS MEGÉRTSE

NÉPSZABADSÁG ONLINE
Szerző: Horváth Gábor
2016.08.17.


Washingtonban már 1956 emléke sem segít. A Wilson Központ nem rendez konferenciát, részben azért, hogy ne adjon pódiumot a magyar miniszterelnöknek.

A washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Kutatói Központ nem rendez tudományos konferenciát az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulója alkalmából. Ez egyértelműen a magyar diplomácia kudarca, hiszen a rendezvény megtartását formálisan a magyar nagykövetség javasolta.
 
A világ egyik legismertebb külpolitikai kutatóintézete, amely a szövetségi kormányzat tulajdonában álló, Ronald Reagan nevét viselő irodaépületben működik, és amelyet részben a költségvetés finanszíroz, még a nyár elején kapta a felkérést. A Népszabadság úgy értesült, hogy a múlt heti elutasítás váratlanul érte a magyar felet, amely már a konferencia programjára és a résztvevők személyére is tett ajánlást.
 
Az október közepére tervezett rendezvényre a magyar fél Budapestről is szeretett volna delegálni egy meg nem nevezett „magas rangú személyt". Amerikai részről azonban aggodalmat keltett, hogy esetleg olyan valakit küldenek, akinek tudományos munkássága méltatlan a Wilson Központ színvonalához. Arra is felfigyelhettek, hogy Szijjártó Péter az Indexnek adott közelmúltbeli interjújában elismerte, bár a miniszterelnök és a stábja „még nem hozott döntést", van olyan felvetés, hogy az '56-os forradalom évfordulója környékén Orbán Viktor Amerikába látogasson.
 
Az ötlet megfelel a Fidesz azon szokásának, hogy akár hatalmon van, akár ellenzékben, október 23-a környékén az egyik vezető politikusa ellátogat az Egyesült Államokba.
 
A magyar miniszterelnök és a magyarországi helyzet jelenlegi amerikai megítélésére azonban jellemző, hogy az amúgy politikailag kiegyensúlyozott Wilson Központ nem szeretne pódiumot szolgáltatni Orbánnak, de még a magyar kormány érdekeit szolgáló történésznek sem...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.