2016. augusztus 3., szerda

VÁRSZEGI ASZTRIK: ESTERHÁZY ÍRÁSA EGYSZERRE VOLT BRILIÁNS IRODALOM ÉS EGY NEMZET NYELVÉNEK MEGDICSŐÜLÉSE

KÖNYVES BLOG
Szerző: valuska
2016.08.02.


Esterházy Péter olyan fénylő és saját pályáján ívelő csillag, emelkedő üstökös volt, akit "nem lehet és nem is szabad befogni" - hangsúlyozta Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát a Kossuth-díjas író gyászmiséjén kedden a Veszprém megyei Gannán, a család hagyományos temetkezési helyén.

Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától - mondta a pannonhalmi főapát a templomot és az előtte lévő parkot is megtöltő tömeg előtt tartott búcsúztató beszédében.

"Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát. Játékos szelleme, gazdag lelke szétfeszítette megszokott szavainkat" - fogalmazott Várszegi Asztrik, aki szerint Esterházy Péter szavai egyszerre szóltak a teremtő Isten gazdagságáról, az ember életéről, sorsáról, élvezeteiről és fájdalmáról.

"Írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése" - jelentette ki. Hozzáfűzte: Esterházy Péter "nemcsak a vér, hanem a lélek és a szellem arisztokratája is volt".

"Örökségét meg kell ismernünk, fel kell fedeznünk és élnünk is kell belőle" - fogalmazott a főapát...

A TELJES BESZÉDET ITT LEHET ELOLVASNI

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.