2016. szeptember 11., vasárnap

100 EZER FORINTRA BÍRSÁGOLTÁK A LIGETVÉDŐ KÖZMUNKÁST, 18 NAPRA KELL FOGHÁZBA VONULNIA

KETTŐSMÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.09.10.


18 nap fogház – ennyi járt gyorsított eljárásban annak a ligetvédőnek, aki kordont bontott még a nyáron. 100 ezer forintra büntették meg, garázdaságért kell bűnhődnie. Mondjuk annak speciel örülhet, hogy két napot már leszámoltak a büntetéséből, amit az előzetesben töltött.

Raffael József júliusában ott volt, amikor a Ligetvédők kidöntötték az OSB lapokat a Kertem kerítése mentén. Adatait a rendőrök felírták, de őt magát nem vitték be a fogdába. Néhány nappal később azonban a II. János Pál pápa téren igazoltatták, ekkor már kattant a bilincs, nem sokkal később pedig a Fővárosi Törvényszék gyorsított eljárásban tárgyalta az ügyét – az ítélet szerint a kordonbontással garázdaságot követett el, szabálysértéssel „megúszta” az ügyet. 100 ezer forintos bírságot kapott, de az ítélet szerint ezt a Nagy Ignác utcai Büntetés-végrehajtási Intézetben kell leülnie, potom 18 nap alatt. A könnyítés annyi, hogy a 20 napból (egy ugyanis 5000 forintot „ér”) kettőt elengedtek, mivel ennyit előzetesben már leült. Az ítélet ellen fellebbezett, a Kúria azonban elutasította a kérelmét, amelyben szó szerint azt írta: „Nem vagyok bűnöző.” Szeptember 13-án, reggel 9 órakor kell bevonulnia.

A dolog persze, nem ilyen egyszerű. Hogy Józsinak ilyen hirtelen döntöttek az ügyéről, abba valószínűleg belejátszott az is, hogy 2012-ben már volt egy ügye, ami miatt a rendőrség kereste. Az szintén szabálysértési eljárás volt, ugyancsak garázdaság miatt büntették meg, egy munkatársa lecigányozta, ő pedig arcon ütötte ezért. Az esetről videófelvétel is készült. Az akkori büntetése 120 óra közhasznú munka volt, ennek egy részét az Üdvhadseregnél ledolgozta, ám a pártfogója ezt utólag nem igazolta. Ezért a rendőrség továbbra is kereste, most pedig a két ügyet összevonták.

Hogy 2012 óta hogyan nem találták meg? Vélhetően azért, mert az akkori iratokban a nevét éppúgy elírták, ahogy a lakcímét is. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy 120 óra helyett 120 napnyi büntetést tüntettek fel (véletlenül) a papírjain. Józsinak nincs amúgy sem állandó lakhelye: átmeneti szállókon húzza meg magát, amikor van rá lehetősége.

A lényeg tehát, hogy Józsi azóta is dolgozik, közfoglalkoztatottként. Hol karbantartó (például a rendőrségen), hol kertész, vagy ami éppen akad.

Most azonban kissé megnehezítette a dolgát ez a hirtelen bevonulás. Nemrég ugyanis került volna új munka számára, csakhogy a fogház miatt halasztást kellett kérnie, mert nem tudna a megadott időben kezdeni. Csakhogy emiatt a munkaügyi hivatalban is akadt problémája: mivel a hivatal szerint visszautasított egy közfoglalkoztatotti állást, megvonják tőle a 22 ezer forintnál alig több juttatását, ami munkanélküliként járna neki. Elég nagy veszteség. De Józsi azért abban bízik, hogy miután kijön a fogházból, megkapja azt az állást, ahová eredetileg felvették.

A szabálysértés ugyanis nem jelent priuszt – az viszont tény, hogy ezzel a „renoméval” nem lesz könnyű helyzetben. Egy dologban viszont biztos: bármi is lesz, miután elhagyja a fogházat, biztos, hogy visszatér a Ligetvédőkhöz.

Hogy miért csinálja?


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.