2016. szeptember 7., szerda

A BURKINI-VITA MÖGÖTT REJLŐ TÁRSADALMI FESZÜLTSÉGEK NAGYON IS VALÓSAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KAPELNER ZSOLT
2016.09.07.


Az európai civilizáció ostroma számos fronton zajlik. Franciaország épp egy sajátos csatát vív ebben a küzdelemben a teljes testet befedő fürdőruhával, a burkinivel szemben, melyet az ausztrál divattervező Aheda Zanetti olyan nők számára készített, akik vallásos meggyőződésből szeretnék elfedve tartani a testüket sportolás vagy fürdés közben.

A francia hatóságok azonnal támadásba lendültek a nyilvánvaló dzsihadista provokáció ellen, és több városban betiltották a ruhadarab viselését. Azóta a bíróság sok ilyen döntést jogfosztónak ítélte és felfüggesztette, de néhány polgármester továbbra sem hajlandó engedélyezni a „veszélyes” és „ízléstelen” ruhadarabok viselését.

A burkini-problémát persze nem szabad elbagatellizálni. A mögötte rejlő társadalmi feszültségek nagyon is valósak, és azok a kérdések, melyeket e vita felvet, igen jelentős részben meg fogják határozni az európai társadalmi diskurzust az elkövetkezendő években. Épp ezért rendkívül fontos, hogy a lehető legalaposabban és legmegfontoltabban járjunk el, mikor feltesszük a látszólag nevetséges kérdést: veszélyt jelent-e a burkini az európai civilizációra?

A fátyol-vita (aminek a burkini-vita egy alesete) természetesen nem új. Franciaország 2004 óta tiltja a fejet fedő fátyol viseletét az állami iskolákban, 2011 óta pedig az arcot is fedő burkát vagy nikábot a köztereken is, ahogy számos más európai országban és régióban is léteznek teljes vagy részleges tiltások. A felhozott indoklások számosak, de a legerősebb érv – mely a burkini-vita középpontjában is áll – az, hogy ezek a ruhadarabok, és általában a fátyol a muszlim nők elnyomásának szimbóluma, és mint ilyen sérti a szabadság és egyenlőség európai eszméjét...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.