2016. szeptember 30., péntek

A HONECKER BALLONOK

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.09.30.


2016. május harmadikán húsz ember, köztük tizenegy norvég iskolás hánykolódott egy instabillá vált turisztikai ballonban Berlin felett, amelyet a szél percekig ide-oda dobált. A rémült utasok sokkot kaptak, de szerencsére mindenkit sikerült épségben lehozni.

Kissé hasonló, bár nem közel sem ilyen drámai esemény játszódott le 1980. május elsején, amikor a munka ünnepének alkalmából a Freie Deutsche Jugend (FDJ), a Német Demokratikus Köztársaság ifjúsági tömegszervezetének szervezésében három, vérvörös hőlégballont engedtek fel a berlini fal közelében.

Ezekről a joviális légi alkalmatosságokról az Állambiztonsági Minisztérium (Ministerium für Staatssicherheit, röviden Stasi) által gondosan átvilágított, megbízható FDJ tagok 300 méter magasságból néhány pillantást vethettek Nyugat-Berlinre, különös tekintettel az ott található katonai és ipari objektumokra.

Az eseményt az NDK televízió is közvetítette, sőt az első turnusban három operatőrt is felküldtek a levegőbe. A későbbi irattári kutatások alapján kiderült, hogy a speciális kamerák a Stasi tulajdonát képezték, ráadásul magukat a kameramanokat az Állambiztonsági Minisztérium képezte ki.

A szervezők természetesen gondosan ügyeltek az esemény spontaneitásnak látszatára, ezért egy előre összeállított lista alapján, a helyszínen sorsolták ki a szerencsés és alaposan lekáderezett utasokat.

A ballonok egyik oldalán hatalmas fehér betűkkel az „Ehre dem blauen Halstuch!” (Tiszteld a kék kendőt!) felirat állt, a másikon pedig ig Erich Honeckernek, a Német Szocialista Egységpárt központi bizottsága főtitkárának, az NDK államtanács elnökének kissé idealizált, piros-fehér színű, hatalmas és szigorú tekintetű arcképe volt látható.

Az alkotók valószínűleg Ernesto Che Guevara legendás portréját tekintették mintának, de a végeredmény a színeknek és a főtitkár jellegzetes szemüvegének köszönhetően inkább a Kentucky Fried Chicken (KFC) logóján látható Harland David Sandersre emlékeztetett, természetesen az ezredes hetyke kecskeszakálla és bajusza nélkül...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.