2016. szeptember 29., csütörtök

A MAGYAR MENEKÜLTPOLITIKÁT BÍRÁLTA NILS MUIZNIEKS - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.09.29.


Élesen bírálja Magyarország menekült-ellenes politikáját az Európa Tanács emberi jogi biztosa, kiemelve, hogy Orbán Viktor a nemzetközi bírálatok ellenére az intézményesített idegengyűlölet politikáját folytatja. 
A New York Times-ban megjelent levelében Nils Muisnieks hangsúlyozza: abban immár nincs semmi új, hogy a magyar kormány feladja az emberi jogok védelmét és a jogállamot. Hiszen ez történt a média, az igazságszolgáltatás függetlensége, valamint a civil szervezetek esetében, de a legjobban a migrációnál érhető tetten. Az utóbbi évek törvénymódosításai folytán jóformán lehetetlen menekültstátuszt kapni, meggyengültek a menedékjog biztosítékai, igazolhatatlan módon bűnözőknek kiáltották ki a bevándorlókat. A kerítés megépítése óta sorra érkeznek jelentések a rendőri erőszakról. Az illegális belépőket jogsértő módon megfosztják attól a joguktól, hogy oltalmat kérjenek, ráadásul 3 ezer újoncot toboroznak fegyveres határvadász célokra. A népszavazás előtt új magaslatokban emelkedett a hamis jelszavakra építő propaganda.


Muiznieks elismeri, hogy minden államnak jogában áll meghatároznia saját bevándorlás-politikáját, ám az nem állhat ellentétben az Európai Emberi Jogi Konvencióval, és az 1951-es Menekültügyi Egyezménnyel. A magyar hozzáállás már jogsértésekhez vezetett, aláásta az EU és az Európa Tanács által hirdetett értékeket, a szolidaritást és a türelmet. Ráadásul a szomszédos államokat is erre az útra csábítja. Ha Magyarország kitart jelenlegi irányvonala mellett, akkor jogi szankciókra kell számítania. A magyar vezetőknek abban kell hagyniuk az idegengyűlölő nyilatkozatokat, eleget kell tenniük az emberi jogok ügyében tett kötelezettségvállalásaiknak. A menekültek védelme a legjobb gyógyszer a nacionalizmus ellen. Magyarország legfőbb érdeke, hogy fenntartsa a menekültek jogait...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.