2016. szeptember 9., péntek

A SZÁZEZER FORINTOS KÉRDÉS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző:Határátkelő
2016.09.09.


Nincs szakember. A Magyarországon (és a régióban) élők egyre gyakrabban szembesülnek ezzel a mondattal, miként azzal is, hogy lassan alig marad ember a különböző ház körüli szakmunkák elvégzésére – és akkor például az egészségügyről még nem is beszéltünk. Apropó, egészségügy: pár hete olvastam egy véleményt, ami tulajdonképpen a mai posztot ihlette. Egy szakápoló mondta a következőket a tervezett béremelés kapcsán: „Nagyon jó lenne, nagyon szeretnék és egy kollégám mondta, hogy feltétlenül mondjam el, ha itthon többet fizetnének 100 ezerrel, mindenki hazajönne”. A kérdés tehát most az, te vajon hazajönnél-e (vagy el se mentél volna), ha az akkori fizetésedet megtoldották volna 100 ezer forinttal?

Kezdjük egy kicsit messzebbről: az utóbbi hónapokban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a határátkelés olyan folyamatokat indított el a régió gazdaságában (így természetesen a magyarban is), amelyre eddig még nem született meg a megfelelő válasz.

Hogy mennyire nem kizárólag magyar problémáról van szó, Csehországban például a betöltetlen álláshelyek száma az elmúlt két évben 166 százalékkal nőtt (munkanélküliség alig van), míg Lettországban az üres álláshelyek aránya háromszorozódott meg alig egy év alatt.

Lengyelországban fél év alatt ugrott a duplájára, Romániában pedig a bruttó bérek nőttek júliusban éves összehasonlításban 12,4 százalékkal nőttek. És éppen az az egyik gond, hogy a béremelkedés ugyanis meghaladja a hatékonyság növekedését, Litvániában például 2019-ig évi 6,5 százalékos béremelkedésre számítanak, ami duplája lenne a termelékenység növekedési ütemének.

Pedig egyértelmű, hogy valamilyen formában béremelésre szükség van/lesz, ha a közép-európai országok nem szeretnék, hogy a gazdaságuk komoly károkat szenvedjen a munkaerőhiány miatt.

(Márpedig szenved, hiszen maga a nemzetgazdasági miniszter nyilatkozta nemrég, hogy Magyarország
bukott már el autóipari beruházást azért, mert nem tudott megfelelő számú munkaerőt biztosítani.)

Hogyan emeljünk bért?

A béremelés ugye történhet úgy, hogy a cégek mélyebben a zsebükbe nyúlnak, és megpróbálják kigazdálkodni a többlet terhet, vagy úgy, hogy a kormány csökkenti a járulékokat, az így megmaradó többletet pedig a vállalatok oda tudják adni a munkavállalóknak (ha éppen nem nyelik le, de ezzel most ne számoljunk).

Hogy mennyi az annyi, az jó kérdés, akad szakértő, aki komoly mértékű járulékcsökkentést javasol. Az ő modellje szerint egy munkavállaló akkor megy külföldre dolgozni, ha legalább kétszer annyit kap kint, mint Magyarországon.

Magyarországon az élet összességében még mindig olcsóbb ugyan, ám visszajönni már csak akkor jön vissza az, aki elment, ha a magyarországi és a kinti bére közötti különbség mondjuk a másfélszeresére csökken.

Az egyszerűség mentén ha valaki 1000 eurót keres nettóban Magyarországon, Európában pedig 3000-et, akkor elmegy. Vissza viszont csak akkor jön, ha a bérek már megemelkedtek mondjuk nettó 1500 euróig, mert addig egyszerűen nem éri meg...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.