2016. szeptember 1., csütörtök

AZ OLASZ EURÓPA-ÜGYI ÁLLAMTITKÁR BÍRÁLTA A KÉSZÜLŐ MAGYAR NÉPSZAVAZÁST - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.09.01.


Az európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter nem tudja felfogni és politikai elmebajnak tartja, hogy egyes államok azt képzelik: a globalizált világban a visszaállamosítással sikereket lehet elérni.
Michael Roth ezt arra válaszul mondta, hogy a menekültkérdésben bizonyos államok nemzeti megoldással próbálkoznak. Emlékeztetett arra, hogy a brit népszavazás megmutatta, a nacionalisták és populisták hazugságokra, félelmekre és féligazságokra építik a kampányukat. Viszont nem hajlandók vállalni a felelősséget. Így azonban nem lehetséges az együttműködés az unióban. A szolidaritás nem egyirányú utca, abból mindenkinek haszna van. Németország mindent megtesz azért, hogy az EU ne jusson ily módon ebek harmincadjára. Ami konkrétan a visegrádi csoportot illeti, a magas rangú német külügyi vezető nem tartja kizártnak, hogy a négyek történelmi félreértésből annyira elutasítóak a menekültválság közös rendezése kapcsán. Féltik ugyanis nehezen visszaszerzett szuverenitásukat, pedig ha jobban beszállnak az európai ügyekbe, akkor nem vesztenek semmit, hanem éppen ellenkezőleg: visszakapják politikai mozgásterüket a globalizáció viszonyai közepette. Roth arra is kitért, hogy amíg a tagállamok nem hajlandók több embert befogadni, addig igenis jogos Törökország követelése, mármint hogy Brüsszel segítsen ellátni az országban lévő 3 millió migránst - írja a Die Presse.

Az osztrák védelmi miniszter 75 katonát akar küldeni a magyar-szerb határ védelmének megerősítésére. Az egységet, amely szállítási, műszaki és egészségügyi feladatokat látna el, már a jövő hónapban kivezényelhetik, ha a Parlament Főbizottsága megszavazza. Mint emlékezetes, Ausztria a szerb határ mentén lassan egy hónapja 20 osztrák rendőr is szolgálatot teljesít. Ugyanakkor a védelmi, illetve belügyi tárca vezetője négyes találkozót szorgalmaz a magyar kollégákkal, hogy Magyarország mégiscsak vegye vissza azokat a menedékkérőket, akiket a Dublini szerződés értelmében vissza kellene fogadnia...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.