2016. szeptember 19., hétfő

AZ ORSZÁG VÉDELMÉBEN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2016.09.19.


Az elsősorban pszichoterápiában jártas Varga Zoltán minden kétséget kizáróan, professzionális emberismerő. Gazdasági szervezetek felső vezetőinek kiválasztásában szerzett gyakorlati tapasztalatai épp úgy segítették munkájának eredményességét, mint a kriminálpszichológiai területen szerzett ismeretek. Munkájának középpontjában – megjelent könyvei is tanúsítják – a hatalom személyiségre gyakorolt hatása áll. A Vasárnapi Hírekben ez év áprilisában megjelent interjúban többek között az alábbiakat mondta:

„Orbán viselkedése gátakat rombolt le. Ami korábban elképzelhetetlen volt, ma mindennapos, természetes. Elsőként társai, utána mi magunk idomultunk az új viszonyokhoz. Itt mutatkozik meg, hogy mit jelent a legfelső vezető karaktere. Gondoljon bele, mivé tudott válni Goethe országa egy ember miatt.”

„A világ valóban professzionális, valódi hatalommal rendelkező emberei összesúgnak mögötte, ha meglátják. Emberünk ezt mélyen elrejtve maga is sejti. Sokszor a viselkedésén is látható ez. A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Körbepillantgat. Különféle helyzethez illőnek, alkalmasnak gondolt arcokat vág. Dermedt mereven valamilyennek képzelt, csinált arckifejezéssel áll például az Obama házaspár között. Juncker elég idétlenül képes viselkedni, de mindenkit ő se legyint pofon, nem üdvözölné salut dictateurrel Putyint. Hát még „Angélát”. Vele lehet ezt tenni.”


Néhai Popper Pétert, a pszichológia népszerű, közkedvelt tudósát nem kell senkinek bemutatni. Munkássága, közvetlensége hozzásegített ahhoz, hogy az általa művelt, bonyolult, és oly sokszor nehezen érthető és feldolgozható tudományban valamiképp az ember eligazodjék. Ő így vélekedett 2005-ben, az ellenszek.hu-n:

„Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált. Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta. Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever. Mindezzel meg kell küzdenem, hogy hozzáférjek az emberhez.”

„Ezek a Fidesz-fiúk kik is lehetnének egy normális polgári világban? Tehát most kell gazdagodni, markolni, szerezni évekre, évtizedekre előre, mindenáron biztosítani a család jövőjét.”

Ranschburg Jenő, az immár öt éve elhunyt népművelő tudós, a Nemzetközi Pszichológiai Társaság volt tagja pedig így szólt, 2007-márciusában a Hetekben :

„1990 táján volt néhány fiatalember, akiknek közös jellemzője a fiatalságukból adódó Sturm und Drang (Vihar és vágy – a szerk.) volt, ami látványos, impozáns bátorságot adott nekik, de az a benyomásom, hogy a háttérben már akkor is ott volt az extrém hatalomvágy, az individuális kiemelkedés utáni vágyakozás, melyek megvalósításához a politika meglovaglása adott egyfajta lehetőséget. Ezek után minden további nélkül, pontosabban minden további lelkiismeret-furdalás nélkül ültek át mindig arra a lóra, amelyiken az eredeti céljukat leginkább elérhetőnek vélték. Innen ered arcpirító cinizmusuk, populizmusuk, demagógiájuk.”...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.