2016. szeptember 1., csütörtök

BALOLDALI SZIGET FESZTIVÁL - HORÁNY, 2016. SZEPTEMBER 2-4.

LE MONDE DIPLOMATIQUE - MAGYAR KIADÁS
Szerző: Admin Indside
2016.09.01.



SZEPTEMBER 2. PÉNTEK




Duna-sziget terem

10.00–12.00 Önkormányzatok és kistérségek válasza a szegénységre, kreatív megoldások népszerűsítése.
Levezető elnök: Szentpéteri Györgyi, az Első Magyar FNA Egyesület elnöke.

Előadók: Dr. Bajka Gábor munkaügyi kutató, Baki Ferenc közgazdász, baloldali aktivista, Dús Ildikó Magyardombegyház polgármestere és L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány igazgatója. „Van kiút-esélyteremtés a kistérségekben” címmel bemutatkozik az alapítvány, filmvetítéssel, képkiállítással, árusítással (pl. szőnyegek, kecskesajt stb.), Havranek Ferenc, az Európai Baloldal MMP 2006 alelnöke, Hódmezővásárhely volt önkormányzati képviselője, Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere, Németh Gézáné, nemtii lakos tanúságtétele, Törzsök Erika a Határon Túli Magyarok Hivatalának volt elnöke.

11.00–12.30 Múzeumlátogatás. A Természetbarát Turista Egyesület munkásmozgalmi hagyományokat is bemutató múzeumának megtekintése idegenvezetéssel, a Meteor Erdei Telepen.

Gyülekezés a fesztivál regisztrációs pultjánál 11:50-től 11:00-ig.

Ifjúsági szárny, nagyterem

12.45 - 13.00 Antifasiszta kiállítás.
Megnyitja: Hanti Vilmos, az Ellenállók Nemzetközi Szövetségének (FIR) és a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Egyesületének (MEASZ) elnöke.

Nagyterem bejárat

13.15 - 13.30 Társadalomtudományi és baloldal könyvesbolt megnyitása.
Üzletvezető: Péntek Zoltán.

Nagyterem

13.00–14.00 Ebéd 

Közben toldi táncokkal fellép az Igazgyöngyök tánccsoportja

13.55–14.00 Megnyitó.
Vajnai Attila, az Európai Baloldal MMP2006 elnöke és Droppa György, a SZAB aktivistája.

14.00–15.00 A szélsőségek, a rasszizmus és az újfasizmus megerősödése Európában – okok, következmények és cselekvési alternatívák a baloldal számára
Levezető elnök: Somi Judit, a SZAB aktivistája.

Előadók: Balázs Gábor újságíró, a Rednews főszerkesztője, Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, Krausz Tamás történész, egyetemi tanár, Székely Gábor történész, egyetemi tanár.

15.00–16.00 Kié lesz a föld? 
Levezető elnök: Tóth Andrásné, az Európai Baloldal MMP2006 alelnöke, Egercsehi volt polgármestere.

Előadók: Ács Sándorné, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola ügyvezetője, Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP Baloldali Tömörülés alelnöke, Haris Tóth Csaba, a Duna Kör elnökségi tagja. Ángyán József volt államtitkár levelét felolvassa a levezető elnök.

16.00–17.00 A szakszervezetek erőtlenségének okai Közép- és Kelet-Európában
Levezető elnök: Ferencz Norbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) ifjúsági tagozatának elnöke.

Előadók: Kordás László, az MSZSZ elnöke, Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) elnöke és Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség elnöke.

17.00–18.00 Lehet-e demokratikus és munkásbarát, valódi baloldali politika az EU-ban?
Levezető elnök: Totyik Tamás tanár, oktatáskutató.

Előadók: Andor László, az Európai Unió szociális ügyekért felelős volt biztosa, Vajnai Attila, az Európai Baloldal MMP2006 elnöke, Hortobágyi Anna közgazdász, a Balpárt aktivistája, Szanyi Tibor, az MSZP Európai Parlament-i képviselője.

18.00–19.00 A rendszerváltás történelmi tapasztalatai
Levezető elnök: Totyik Tamás tanár, oktatáskutató.

Előadók: Barát Endre szociológus, Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület alelnöke, Havranek Ferenc, az Európai Baloldal MMP2006 alelnöke, Hódmezővásárhely volt önkormányzati képviselője, Kállai R. Gábor író, Korózs Lajos országgyűlési képviselő, az MSZP Baloldali Tömörülés alelnöke, Setét Jenő Brada jogvédő, Tóth Andrásné az Európai Baloldal MMP2006 alelnöke, Egercsehi volt polgármestere, Török Zsolt, az MSZP volt szóvivője.

19.00–20.00 Világgazdasági kilátások, a BRIC-országok fejlődése – lassuló növekedés?
A COP21 kudarca
Levezető elnök: Bódás Sándor, az MSZP környezetvédelmi tagozatának alelnöke.

Előadók: Szanyi Tibor, az MSZP Európai Parlament-i képviselője, Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse, Artner Annamária, az MTA KRTK Világgazdasági Intézet főmunkatársa, a Zsigmond Király Egyetem tanára, az ATTAC Tudományos Tanácsának elnöke

Duna-sziget terem

16.00–17.00 A ’45 utáni történelem és emlékezetpolitika

Földes György történésszel, a Politikatörténeti Intézet főigazgatójával beszélget Pók Attila történész, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, igazgatói megbízottja.

18.00–20.00 Harc a centrummal szemben: afrikai és latin-amerikai válaszok.
Levezető elnök: Kovács Gábor újságíró, a MÚOSZ Külpolitikai Szakosztályának tagja.

Előadók: Julio César Cancio Ferrer, a Kuba magyaroroszági nagykövete, Martin Saldrian, a Venezuelai Bolivári Köztársaság nagykövetségének első titkára, ideiglenes ügyvivője, Kupi László, a Latin-Amerika Társaság ügyvezetője, Szlimán Ahmed, a Kelet- és Közép-európai Szolidaritási Szövetség Nyugat-Szahara Népével elnökség tagja.

20.00–21.00 Vacsora

Duna-part

21.00–22.00 Tábortűz.
Tűzmester: Róna Péter. Fellép a Ságvári Kórus. 

Duna-terasz

21.00–21.30 Emléktáblaavatás.

Nagyváradi-Szűcs Mihály, a MEASZ alelnöke, valamint Vajnai Attila, az Európai Baloldal-Munkáspárt 2006 elnöke jelképesen felavatja Ságvári Endre antifasiszta ellenálló emléktábláját. Fellép Zsolnai Júlia színművész és a Ságvári kórus.

Duna-sziget terem

22.00–23.30 Filmklub.
Az idei filmek az 1956-os események évfordulójára tekintettel, a kor nemzetközi környezetének egy-egy elemét villantják fel.

Az Algíri csata

A film 1954-62 között játszódik, az algériai felszabadító háború eseményeit bemutatva. A ma már klasszikusnak számító filmet Gillo Pontecorvo, az olasz antikolonista marxista rendező készítette, szinte kizárólag amatőr színészekkel. A neorealista film érzékletesen ábrázolja, hogy milyen háborút vívott az 56-os menekülteket befogadó Franciaország és milyen dilemákkal kellett szembenézniük az ellenállóknak. A film zenéjét Ennio Morricone szerezte.

A filmet bevezeti: Melegh Attila
------------------------
A Baloldali Sziget Fesztivállal egy időben társult konferenciát tart az Európai Baloldali Párt Kelet-európai munkabizottsága.

A konferencia egyik kiemelt témája a menekültválság okainak feltárása, annak következményei a régióra nézve és a lehetséges megoldások keresése.

A konferencia célja olyan közös munkaanyag megalkotása, amelyet a párt aktualizálva beépíthet decemberi kongresszusának dokumentumába.

Az angol, orosz és magyar nyelvű szinkrontolmácsolással is segített konferencián való részvétel díjtalan

A Baloldali Sziget Fesztivál helyszíne:
Regatta Szabadidőközpont, Horány, Parti út 16.

A TOVÁBBI PROGRAMOK, INFORMÁCIÓK ITT OLVASHATÓK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.