2016. szeptember 12., hétfő

BIZTOS GYŐZELEM

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.09.12.


XIV. és fél Holumbár, Hengermalomköz dicső uralkodója méltóságteljes arccal ült arany színű, kiváló minőségű műanyagból készült trónján. A Ritz dinasztia az évszázadok során rengeteg dicsőséges, győztes háborúban vett részt, a legtöbbször vesztesként. A királyság ennek következtében egész kicsire zsugorodott, végül elérte a “van valahol, valami ilyesmi” méretet.

Holumbár az évente megrendezett “Győztes csatáink” nap alkalmából mindig kihangsúlyozta azt, hogy a múlt kötelez. Az alattvalóknak fogalmuk sem volt arról, hogy vajon mire. Úgy gondolták, ez legyen a király dolga, elvégre neki is el kell foglalnia magát valamivel, ha már ilyen jól él.

Farzseb, az udvari bolond egy körtét nézegetett. Felemelte, a király fenséges ábrázata felé tartotta, majd tényszerűen közölte:

- Kísérteties hasonlóság!

A király válaszként nagyot rúgott bele.

- Értem felség - jegyezte meg Farzseb, majd óvatosan odébb húzódott. - Már megint valami éktelenül nagy ostobaságon töröd a fejed. Sok sikert hozzá.

Kéjesen beleharapott a körtébe, majd mosolyogva felfalta az egészet.

A király nem törődött a bohóc megjegyzésével. Nem volt kedve tréfálkozni.

Daniel Bernoulli, a kancellár gondterhelt arccal hajolt a számítógépe fölé. Éppen a királyság siralmas gazdasági adatait próbálta átalakítani kedvezőkké. Ez hatalmas összpontosítást igényel a részéről.

- Kancellár, azonnal háborúznunk kell! - jelentette ki büszkén a király.

- Ühüm, értem. Mi a fene van már megint? - felelte szórakozottan, majd rémülten észbekapott. - Elnézését kérem felség. Remélem nem sértettem meg túlságosan. Kissé elmerültem az ország fényes pénzügyeiben. Mintha valami háborút emlegetett volna. Talán megtámadtak minket? Kik?

- Ezt kell kitalálnod. Van itt a környéken egy gyenge és rendkívül jelentéktelen ország? - kérdezte a fenséges Holumbár.

- Természetesen. Hogyne. - felelte Bernoulli. - A miénk. De mi értelme annak, ha sikeresen leigázzuk magunkat?

- Nem, dehogy! Más országot kell legyőznünk. Az őseim rengeteg dicső tette hajtottak végre. És én? Mit fognak majd írni rólam? Bátran trónra lépett, majd hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt? Mindössze ennyit? Semmii véres háború, dicső győzelem? Haditett? Olyan országot mutass nekem, ami alkalmas arra, hogy legyőzzük, de ne legyen túlságosan messze. - Felelte bosszúsan XIV. és fél Holumbár. Arca nemes, de fegyelmezett dühről árulkodott
...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.