2016. szeptember 7., szerda

EGYÉRTELMŰEN MEGBUKOTT A VASÁRNAPI BOLTZÁR - MÉGIS A VISSZAVEZETÉSÉN GONDOLKODNAK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.07.


Bár Kósa Lajos tagadta, hogy visszavezetnék a vasárnapi boltzárat, több elképzelés is már napvilágot látott, hogy mihez kezdene a kormánykoalíció a hét utolsó napjával. Semjén Zsolt szerint a vasárnapi boltzár megállta a helyét, mivel a szabad vasárnap ellen felhozott gazdasági érvek alaptalanok voltak, a munkavállalók pedig kifejezetten jól jártak vele. 

Ezzel szemben az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint tény, hogy a kormány miatt sok egyéni vállalkozó, vagy négy főnél kisebb cég zárta be a boltját. Háromezer kisbolt tönkrement, a foglalkoztatottak száma 15 ezerrel csökkent. Tehát a boltzárnak igenis volt negatív hatása a gazdaságra.

Több minden kering arról, hogy mit tervez a kormánypárt a jövőben a vasárnapi boltzárral kapcsolatban. A Népszabadság információi szerint például törvényben szabályoznák, hogy az üzletek csak egy bizonyos időpontig tarthatnak nyitva normál ügymenet mellett. A források a legvalószínűbbnek a déli 12 órát tartják, és a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek csak akkor tarthatnának nyitva délután is, ha az akkori forgalom meghatározott részét befizetnék pluszadóként. Ezt nyilván lehet úgy kalibrálni, hogy ne érje meg nyitva tartani délutánonként.

Az elképzelés a hazai tulajdonú kisebb üzletekből álló láncoknak kedvezne, ahogy az előző boltzáras szabályozástól is remélték, hiszen ezeknél a bolt területe általában nem éri el a 400 négyzetmétert. A nemzetgazdasági tárcánál állítólag már tudnak az elképzelésről, ám formális döntés még nem született.

Emellett fut egy másik terv is, amelyet Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető ismertetett. Elképzelésük szerint az volna célszerű, ha egy évben csak meghatározott számú napon lehetne munkára fogni a dolgozókat, mely az elképzelések szerint hattól akár húsz napig is terjedhet.  Emellett javasolják, hogy vasárnapi munkavégzés esetén a következő szombatot a munkaadónak ki kelljen adni pihenőnapként. Azt nem tudjuk, hogy kötelező lenne-e kivenni ezt a pihenőnapot, vagy a dolgozó maga határozhatná meg, szeretne-e élni a lehetőséggel...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.