2016. szeptember 8., csütörtök

EGYRE BETEGEBB A HÁZIORVOSI RENDSZER

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.09.08.


Egyre égetőbb a háziorvoshiány, csaknem háromszáz praxis betöltetlen az országban. Sok helyen csak azért nem omlott még össze a rendszer, mert a nyugdíjas doktor hivatástudatból folytatja a rendelést. A pályakezdők praxisonként tízmillió forintos állami támogatásra pályázhatnak, de évente csak 30-40 helyet lehet így betölteni.


Salamon Sándor házorvos nyugdíjasként csaknem ötezer emberről gondoskodik a bodrogközi faluban, Lácacsékén. 50 kilométeres körzetben ő az egyetlen háziorvos. Naponta két-három településen rendel. „Ezeknek a túlkoros háziorvosoknak a nagyobb része már 70-80 fele megy, sokszor betegebbek, mint a saját betegeik, de ennek ellenére ők egy régi orvosgenerációból jöttek, ahol a hivatástudat mozgatott, és most is őket ez mozgatja, mindaddig dolgoznak, míg abszolút le nem esnek a lábukról vagy ki nem viszik őket a rendelőből a temetőbe” – mondta a Látótérnek nyilatkozó háziorvos.

Országszerte krónikus a háziorvoshiány. A pályakezdő orvosok praxisonként tízmillió forintos állami támogatásra pályázhatnak, de ez sem ösztönzi a fiatalokat arra, hogy a Bodrogközbe költözzenek. A legközelebbi kórház 50 kilométerre van. Ha valakinek nincs autója, az akár családtagja életébe is kerülhet.

Januárban 238 olyan praxis volt az országban, ahol legalább fél éve nincs állandó orvos, júliusban már 276. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke évek óta azt mondja: minimum évi tízmilliárd forint szükséges ahhoz, hogy működőképes legyen a rendszer és tartani lehessen a jelenlegi nem túl magas bérszínvonalat...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.