2016. szeptember 23., péntek

EGYRE SÚLYOSABB HÁZIORVOSHIÁNY SÚJTJA MAGYARORSZÁGOT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.23.


250 fölött van ma azoknak a körzeteknek a száma, ahol több mint fél éve nincs háziorvos. 5-10 év múlva súlyos háziorvoshiány léphet fel. A szakma elöregedőben van, az orvosok 40 százaléka 60 évnél idősebb.

A fiatalokat anyagi okokból nem vonzza a pálya: egyrészt kevésbé kifizetődő, másrészt még egy falusi praxis megvásárlása is 10 millió forintba kerülhet. A kormány ösztönzői, mint a praxisvásárlási program vagy a letelepedési pályázatok, hatástalannak tűnnek, miközben az ügyeleti ellátás is egyre mélyebb gödörben van a beígért, ám elmaradt támogatás miatt.

Magyarországon ma 252 háziorvosi körzet tartósan betöltetlen – derül ki az Országos

Alapellátási Intézet most megjelent listájából.  Ebbe a kategóriába azok a praxisok tartoznak, amelyeken több mint fél éve nincs orvos, és az ellátás csak helyettesítéssel oldható meg. A rendszert most azok az orvosok tartják fent, akik a szomszédos, betöltetlen körzetek betegeit is ellátják. Ők egyik faluból a másikba járnak, komoly fizikai és pszichikai terhelés alatt dolgoznak.  

21 településnek több mint 10 éve nincs saját orvosa, további 40 helyen 5-10 éve nincs betöltve a praxis, és tavaly nyár óta betöltetlen a XIII. kerületi és a VIII. kerület egy-egy háziorvosi helye is. A legjobban Borsod-megyét sújtja a hiány: ott 35 praxis betöltetlen.
Erről beszélt nagyon nyíltan Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár a Magyar Kórházszövetség konferenciáján. Szerinte 5-10 év múlva háziorvosokban súlyos hiány lesz.

Kevés pénz, kevés megbecsülés...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.