2016. szeptember 26., hétfő

EGYÜTT ÉS 2018 - PÖRGETETT VÁLASZTÁSI FELKÉSZÜLÉS

INTÉZET A DEMOKRATIKUS ALTERNATÍVÁÉRT
Szerző: Intézet a Demokratikus Alternatíváért
2016.09.26.


Az Együtt is küzd azzal a problémával, hogy „zöldberuházásos” módon az Orbán-rezsimben pártot fejleszteni – kezdve a tagtoborzástól egészen a mediális reprezentációig – a megváltozott intézményi és politikai környezet között még az általános nehézségeken túl is nehezebb – hiba lenne kizárólag a taglétszámok alapján megítélni az egyes pártok elismerését. Mindenesetre az Együtt hétvégi küldöttgyűlésével a párt rákapcsolt saját választási felkészülésére. 
 
Hétvégén küldöttgyűlést tartott az Együtt, hol tulajdonképpen megerősítették azt a korábbi pártálláspontot, hogy az Együtt elkötelezett az előválasztás és a külön listát indulás mellett.

Bajnai Gordon és a Szolidaritás egy részének távozása után fennállt a lehetősége, hogy az Együtt nevével ellentétben, a dezintegráció útjára lép. Ugyanakkor, ahogyan a ma már politikai jelentéktelenségbe „húzódó” Kónya Péter sem tényezője a hazai politikának, úgy láthatóan a széteséssel szemben a szükséges pártstruktúra, alapszervezeti rendszer kialakítása is folyamatban van. A párt építkezési folyamatait kevéssé akaszthatja meg Pápa Levente
kilépése, esetében igazán csak egy kérdés van: ki pótolja az Együtt mediális értelemben gazdaságpolitikai „arcát”.

Pápa kilépése indokaként meghatározottakra 2014 óta folyamatosan reagál az Együtt, így kétséges, hogy önmagában csak azok indokolták volna kilépését. Például az Együtt – és ezt megerősíti a hétvégi küldöttgyűlésük elfogadott nyilatkozata is – egyrészt szakítani kíván a 2010 előtti politikai elit politikai-, közpolitikai, és politikai kulturális sajátosságaival – ebben a PM áll hozzá a legközelebb –, az Orbán-rezsimet illetően nem csak azt, hanem az azt – a párt szerint – legitimáló és együttműködő baloldali gyakorlatokat is bírálja (vö: Szigetvári Viktor, Juhász Péter erre vonatkozó MSZP-t és DK-t illető konkrét megszólalásaikat), továbbá elkötelezett az előválasztás és – a párt, többiektől különböző identitásának integritása érdekében – a külön listás indulás mellett.

Míg tavaly ilyenkor az Együtt kvázi kormányellenzéki pártként tevékenykedett, addig ma már megszólalásaira a rezsimellenesség jellemző. E tekintetben közelebb van a DK-hoz, ugyanakkor esetében nem állnak fenn következetlenségek (vö: Kerék-Bárczy „levél” vagy Eörsi Mátyás-ügy), másrészt Juhász Péter személyében arca és ügye is van ennek a rendszerellenzékiségnek – valószínűleg az erre vonatkozó visszacsatolások is tolták rendszerellenzéki irányba a pártot, Juhász ma kétségkívül az Együtt azonosítható arca
...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.