2016. szeptember 8., csütörtök

ELEGEM VAN A FIODESZ NÉVBŐL

LEGEM VAN. BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.09.07.


Öreg kodifikátor - ők azok a jellemzően jogászok, akik a jogszabályokat írásba foglalják - barátom sokszor (de milyen sokszor!) elmondta a következő tanmeséjét.

Kodifikátor konferenciát rendeznek egy tengerparti városban, és a szünetben három résztvevő kimegy a partra egy kicsit sétálni. Látnak ott egy halboltot, melynek fekete palatáblájára szép fehér betűkkel ki vagyon írva: Ma itt friss hal kapható! Odasétál az első kodifikátor, és megkérdezi a boltost: Elnézést, de tegnap nem árult halat, és holnap sem fog? Dehogynem! - válaszolja a tulaj - Én minden nap halat árulok. Akkor felesleges a "Ma" szó - mondja a kodifikátor és letörli a tábláról. A második kodifikátor is odaballag, és azt kérdi, hogy máshol árul-e halat a boltos. Azt a választ kapja, hogy csak ebben az egy boltban árusít. Erre a második kodifikátor letörli az "itt" szót, mert az is felesleges. A harmadik sem marad el, megkérdezvén a boldogtalan árust, hogy szokott-e romlott halat árusítani. Az felfortyanva közli, hogy nála mindig friss a hal. Na, akkor felesleges a "friss hal kapható" szöveg is - mondja az utolsó kodifikátor - és letörli. A tanulság, hogy a halbolt kifejezésben már benne van, hogy ott minden nap friss halat lehet venni, felesleges tehát ezt külön kiírni. (A marketingesek ezzel nem biztos, hogy egyetértenek.)

Ezt a módszert kövessük a FIDESZ-MPSZ esetében is, 'oszt lássuk mi marad. Kevesen tudják, hogy a FIDESZ teljes neve Fiatal Demokraták Szövetsége-Magyar Polgári Szövetség. Nos, akkor először a fiatal szó tűnik feleslegesnek. Azt hiszem, nem kell népszavazást kiírni abban a kérdésben, hogy fiatal-e még a FIDESZ? Az alapító ifjakból alapító atyák lettek, majd alapító nagypapák. A kóceráj vezetése szép lassan a 60 felé ballag, és reinkarnálódik bennük Stadinger, Kádár, Losonczi elvtárs. A második vonalba tartozók is elkezdték a '40-es éveiket taposni, nem az a kifejezett ugri-bugri életkor. Töröljük hát a fiatal szót.

A demokrata szó eltörlése már nem ilyen egyértelmű, és elfogadom, ha valaki vitatja az eltörlési szándékot. Sokféle demokrata futkos a nagyvilágban, olyan is, aki annak mondja magát, de nem cselekszik demokrata módra. (Majd hülye lesz bevallani idő előtt, hogy egyeduralomra tör.) És a mi, Demokraták Szövetsége nevű csoportunk ilyen. A legendás "fékek és ellensúlyok" rendszere nem liberális találmány. Az európai történelmet végigkíséri a hatalom szeletkéinek kiporciózási igénye annak érdekében, hogy az ország kormányozható is legyen, de mégse nőjön a kormányzott közösség fejére egy türannosz/diktátor. Az az évezredes megfigyelés ugyanis, hogy akit nem korlátoznak hatalmában az - legyen akármilyen kiváló ember, akarjon akármilyen csuda jó dolgokat - zsarnokká válik. A súlytalan köztársasági elnökkel, a hülyegyerekek homokozójaként működő Alkotmánybírósággal, a korrupciós ügyeket polt palástoló ügyészséggel, a törvényen kívül működő nemzeti bankkal, az pártszócső médiával, a megvett ellenzékkel stb., a hatalmi egyensúly bomlik fel megnövelve az egyszemélyi hatalmat. Az eredmény még nem teljes, ám a folyamat a történelmi tapasztalatok alapján látható és a részeredmények máris borzasztóak. A jövő lépései előre kiszámíthatóak, a cél Putyin úr vagy Erdogan úr országa. Szóval hagyjuk el bátran azt a demokrata szót.

Ezután pedig a Szövetség is felesleges, hiszen ha nincsenek fiatalok és nincsenek demokraták, akkor nincs szövetség sem. FIDESZ tehát nincs. Valaha volt, és értékes volt, de ma - nézzünk szembe a tényekkel - nincs...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.