2016. szeptember 16., péntek

ÉLET AZ ELVESZETT PARADICSOMBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tucano
2016.09.16.


Gozo-szigete finoman fogalmazva sem tartozik a magyar határátkelők kiemelkedő célpontjai közé, ami nem csoda, hiszen ez a Máltához tartozó sziget alig 68 négyzetkilométer (csupán az összehasonlítás végett ez annyi, mint Budapest III. és XII. kerülete együtt), és még ezen is csak 37 ezer ember él – papíron.

Hogy a valóságban mennyien vannak, és milyen is egy ilyen kis szigeten élni, azt Tucano írta meg, aki három évet töltött ott családjával.

„Gozón élni gyönyörű, ha bizonyos adottságok passzolnak hozzád. Egy szigeten például nem meglepő, ha elszigetelődsz. Namármost, ha még nem éltél szigeten, akkor nem tudod, hogy az milyen érzés (tanyasiak igen). De a Máltán (mint ország) található Gozo-szigete egy kis tengeri paradicsom, ha van pénzed vagy szabadságra jössz, viszont nagyon kemény hely, ha melózni akarsz.

“Reggel négykor kényelmes negyedház iz-Zebbug templomában, ez a halászok miséje és ha a tengerre mész, akkor tudod hogy nincs az az isten, amelyiknek a segítségére ne lenne szükséged a bajban. Megy a mise, de csak halkan halljuk az atyát:

“Sultan Ġesù, iben Alla” (Jézus király, Isten fia),mert a második oldalhajóban dominózunk munkáspárti halászokkal a márványon és vesztésre állok, ebből megint az lesz, hogy én szedhetem ki a hálóból a beragadt szmötyiket mindjárt. Néha odanéznek a nacionalista párti halászok a főhajóból és helytelenítően csóválják a fejüket, de nem szólnak, a papot nem zavarja, hiszen ott vagyunk, és csak ez számít. Gozo ilyen.”

Gozo szigete nevét a spanyol „gozar” (élvezni) igéből nyerte, talán nem véletlenül. A mitológia szerint Odüsszeusz is itt volt hét évig Kalüpszó nimfa szexrabszolgája, ha úgy nézett ki, mint a képen, akkor nem sajnálom szegény görög hajóst. Sajnos, azóta elnimfátlanodott a sziget és akkor még finom voltam.

Három év számomra nagyon hosszú idő egy helyen, mert átlagosan másfél évente költözünk új országba a munkám miatt. Gozo azonban megfogott és bármennyit panaszkodok, azért minden pillanatát nagyon élveztem..."

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.