2016. szeptember 17., szombat

ÉS AKKOR EGYSZER CSAK LETT EGY KERÍTÉS - EGY ÉVES A HATÁRZÁR

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Turay Balázs
2016.09.16.


A kerítés 175 kilométer hosszú és 4 méter magas – egy évvel ezelőtt, 2015. szeptember 15-én Magyarország lezáratta a zöldhatárt Szerbia felől. Egy nappal később pedig – az embertelen helyzetnek és az óriási bizonytalanságnak volt köszönhető, hogy kitört a „röszkei zavargás”, amelynek következtében körülbelül két tucat rendőr és több száz menekült, köztük gyerekek sérültek meg. Kilátástalan és elkeseredett, de egyenlőtlen küzdelem volt ez: éhes, fáradt és elkeseredett emberek próbáltak meg egy kerítésen átjutva Európa felé indulni.

Ma már tudjuk, ami akkor embertelenségnek tűnt, az csak a kezdet volt: ma soha nem látott mértékű gyűlöletkampányt folytat a magyar kormány a háború és üldöztetés elől menekülő embereket felhasználva. És miközben a magyar hatóságok az utóbbi időben csak 30 menedékkérőt engednek be a tranzitzónákba naponta, addig ezrek várakoznak a határon hetekig, emberhez méltatlan körülmények között, akik pedig más módon próbálnak meg bejutni, rettenetes fizikai erőszakkal és visszatoloncolással szembesülnek.

Egy évvel ezelőtt a határzár szörnyű szimbólumává vált a magyar kormány menekültpolitikájának. Az akkori eseményekre a Volunteers On The Rise blog egyik bejegyzésével emlékezünk:

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.