2016. szeptember 11., vasárnap

HOZOM A SZÍVBAJT

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.09.10.


Pénteken sikeres terheléses EKG vizsgálaton vettem részt. Aki nevezett már be szívinfarktusra, de még nem ért be vele a végső célba, az tudja, hogy a MET-nek, közismertebb nevén a metabolikus ekvivalencia értéknek micsoda jelentősége van egy ember életében. 9-es értékkel már nyugodtan bele lehet vágni a Himalája csúcsainak meghódításába. Meglepő módon az íjászathoz már 3 MET is elegendő.

Minden nyűgük és bajuk ellenére nagyon szeretem a kórházakat. Gyakorlott felhasználóként, ha ledobnak valamelyikben, azonnal feltalálom magamat, akár még extrém körülmények között is. Pont, mint a rútul magára hagyott Bear Grylls a kígyóktól hemzsegő, félelmetes borneói dzsungelben. Én persze soha nem szoktam magammal cipelni egy egész forgatócsoportot.

Ismerek pár embert, akik frászt kapnak az orvosi műszerek láttán. Félelmük egyáltalán nem indokolt mivel, ha észlelik ezeket, az csupán azt jelenti, még nagyjából életben, illetve az eszméletüknél vannak. Javaslom a számukra, gondoljanak inkább egy különleges vidámparkra és próbálják meg élvezni az izgalmas vizsgálatokat. Így tekintve a kalandozásra, még egy hosszan tartó szív MR vizsgálat – melynek során közel egy órát kell kuksolni egy irritálóan kattogó ágyúcsőben – pompás időtöltésnek tűnhet. Még a rettegett vastagbéltükrözésnek is megvannak a maga szépségei. Ha más nem, hát maga a kihívás.

Az évenkénti műszaki vizsgálataimat mindezek ellenére a Soproni Rehabilitációs Intézetben, magyarul a Szívszanatóriumban szoktam elvégeztetni. Kellemes kiszolgálás, a nyolcvanas évek visszafogottan elegáns, SZOT üdülőit idéző környezet, nyugodt körülmények. Az orvosokon és az ápolónőkön kívül itt senki sem rohangál ide-oda. Sokan már nem is nagyon tudnának. Ráadásul még a jópofa, kényszeresen vicceskedő hozzátartozók sem tartózkodnak a közelben. Aki találkozott már velük, az tudja miről is beszélek. Itt minden adott tehát ahhoz, hogy a páciens egy időre magára hagyja a rohanó világot és elmélyedjen az élet szépségeiben...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.