2016. szeptember 6., kedd

JUCI NÉNI ZSEBBŐL KIFIZETI AZ ATOMERŐMŰVET

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.09.05.


Hamarosan megszülethet az uniós döntés az Orbán-kormány dédelgetett kedvence, az évszázad üzlete, Paks II engedélyezésének ügyében. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint bizonyosra vehető Magyarország elmarasztalása tiltott állami támogatás ügyében. Is.

Itt egy részletes cikk a témáról. Mi térjünk vissza egy időre az előzményekhez. Az Orbán-kormány foggal-körömmel ragaszkodott a beruházáshoz. Tette ezt akkor, amikor bőségesen lett volna idő arra, hogy megfelelő tanulmányok készüljenek, lett volna idő (még most is van) a döntés előtt akár évekig is várni és megnézni, hová fejlődik a megújuló energiát alkalmazó ágazat. Másfél évtized múlva is elég lett volna eldönteni azt, hogy az atomenergia-e a legjobb választás, vagy célszerű módosítani az arányokon és egyéb energiaforrásokat bevonni a lakossági ellátásba.

Orbánéknak borzasztóan sürgős volt a dolog, a legnagyobb titokban megállapodtak az orosz féllel, mindenféle szakmai és társadalmi vita, vagy akár tájékoztatás nélkül szerződést kötöttek, majd ezt a szerződést titkosították.

Érthető is a kapkodás, hiszen egy választási eredmény soha nem borítékolható előre. Bár most úgy tűnik, hogy a Fidesz behúzza a 2018-as választást, erre azért senki nem venne mérget. A közhangulat akár néhány hét alatt is megfordulhat, akkor pedig a klientúra bukja a jó kis zsíros üzletet. Nem kevés pénzről, ezermilliárdokról beszélünk.

A csókosok helyzetbe hozása csak úgy biztosítható, ha kormányon van a párt. Mert egy esetleges következő kormánypárt távolról sem biztos, hogy pont a nagyon tehetséges Mészáros famíliát, Tiborcz valamelyik cégét, vagy Garancsi Istvánt tartaná a legalkalmasabbnak a munkálatokban való részvételre. Sőt, az is előfordulhatna, hogy egy következő kormány nem atomerőművet akarna, vagy akarna, csak kisebbet, kiegészítve egyéb energiaforrásokkal, de még az a veszély is fennáll, hogy bár atomerőművet akar, de mondjuk nem orosz közreműködéssel.

Ugyanis több dolog nem igaz a kormánykommunikáció állításai közül. Tételesen mondjuk semmi nem igaz általában, de legyünk nagyvonalúak. Tehát: egyáltalán nem volt sürgős döntést hozni ebben az ügyben. Egyáltalán nem csak az oroszok tudnak megfelelő technológiát biztosítani, rajtuk kívül még három másik ország is képes erre. Egyáltalán nem volt szükség a szerződés ilyen szintű titkosítására, hiszen senki nem a minden más országban is államtitoknak minősülő technikai részleteket feszegeti, hanem azokat, amelyek nem veszélyeztetik a létesítmény és az ország biztonságát, ellenben kiderül belőle, hogy mennyi hitelt vett fel a kormány a mi kontónkra, ezt milyen feltételekkel tette, pontosan ki és milyen részt hasít ki a beruházásból és menyiért. Szintén a mi kontónkra...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.