2016. szeptember 30., péntek

JUHÁSZ PÉTER: A VASÁRNAPI MOZGÓSÍTÁS A FIDESZ LEGNAGYOBB HADGYAKORLATA

HVG.HU - VÉLEMÉNY
Szerző: Juhász Péter
2016.09.30.


Sajnálatosan ritka esemény lesz vasárnap Magyarországon. Még sajnálatosabb, hogy az eredménytől függetlenül biztosan tudhatjuk, hogy annak legnagyobb vesztese éppen Magyarország. Ha esetleg érvényes lesz, akkor pedig azt is, hogy győztesei Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin és az Iszlám Állam.

Ez a népszavazás és a kapcsolódó állami propaganda akkor is rendkívül káros lenne, ha tényleg menekültekről szólna. Az országnak nem EU-s kvóták miatt, nem megfelelési kényszerből kéne befogadnia a menekülteket. Még csak nem is kizárólag humanitárius okokból, bár azok már önmagukban is indokolnák. Hanem saját jól felfogott érdekei miatt. A részletes indoklás túlfeszítené ennek az írásnak a kereteit, de nem is aktuális, hiszen a népszavazást annak is a bojkottálnia érdemes, aki egyébként egyetlen menekültet sem szeretne Magyarországon látni.

1. Ma már mindenki számára nyilvánvaló tény, hogy a népszavazás nem a menekültek befogadásáról vagy kiutasításáról szól.

A mindössze 1294 menendékkérő befogadásáról szóló egyetlen európai határozatot nem lehet utólag népszavazással megváltoztatni.

A szűk két hete megtartott pozsonyi csúcstalálkozó alapján már a kvótáról szóló tervek is lekerültek a napirendről. “Megváltozott az EU menekültpolitikája” – értékelték a találkozót a kérdésben a magyar kormánnyal legszorosabban együttműködő lengyel és a szlovák vezetők, szemben Orbán hazugságával.

Ha a jövőben mégis felmerülne a kötelező betelepítés lehetősége, akkor azt a magyar kormány népszavazás nélkül is visszautasíthatja. Nem az Orbán-kormány a kvóta egyetlen ellenzője, máshol mégsincs népszavazás.

Ugyanez igaz fordítva is: ha valaha ismét felmerül a menekültkvóta lehetősége, és a kormány hatalmi érdekei éppen azt kívánják, akkor a népszavazás sem fogja Orbán Viktort visszatartani a megállapodástól. Meg fogják találni a magyarázatot és a jogi megoldást. Láthattuk a görög kormányt meghajolni az Unió feltételei előtt, néhány nappal egy általuk megrendezett és a feltételeket visszautasító népszavazást követően.

Miközben a kormány az uniós kvótákkal fenyeget, az immár elvetett EU-s javaslatoknál jóval több, eddig közel 18 ezer (!) külföldi állampolgárnak adott el letelepedési kötvényt, köztük elítélt köztörvényes bűnözőknek is. Az ázsiai terjesztés mellett jelenleg is futnak az afrikai közönséget megcélzó letelepedésikötvény-hirdetések!

A kötvények értékesítése több, mint ötmilliárd forintos veszteséget okozott eddig az államnak, ugyanakkor százmilliárdos hasznot hoz az értékesítő cégeknek. A haszon döntő része kormányközeli offshore cégekben landol....

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.