2016. szeptember 16., péntek

KORMÁNYZATI ENERGIAPOLITIKA - SZÉLERŐMŰRE NINCS SZÜKSÉG, PAKS II.-RE ANNÁL INKÁBB

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.16.


Hiába szaporodnak gomba módra a szélerőművek világszerte, Magyarország nem kötelezte el magát a megújuló energiaforrások mellett. Szélenergia helyett jó lesz Paks II. – még a magyar adófizetőknek ez a projekt komoly ráfizetést jelent majd, illetve környezetvédelmi szempontból is hagy némi kivetnivalót maga után.

A paksi beruházás még az Európai Bizottság kalkulációja alapján is veszteségesnek tűnik, és erős állami támogatás szükséges ahhoz, hogy megtérüljön a piacon. Itt jön a képbe az, hogy a legújabb, a szélerőművek létesítéséről szóló törvényjavaslat gyakorlatilag kivonja a forgalomból a szélerőműveket, ezáltal megnövekedhet a kereslet a Pakstól vásárolt áram iránt, ami így az árakat is jelentősen feltornázhatja.

A kormány nevében a múlt héten Lázár János benyújtotta a villamosenergia-törvény módosítását, a szélerőművek létesítéséről szóló törvényjavaslatot.

A javaslat szerint:
A kormány a villamosenergia-rendszer várható teljesítményének egyensúlyára figyelemmel rendeletben határozza meg az adott naptári évre vonatkozóan - a háztartási méretű kis erőművek és a villamosműhöz nem csatlakozó kis erőművek kivételével - a szélerőművek, illetve szélerőmű parkok építésére és használatbavételére kiadható hatósági engedélyek számát és az engedélyezhető szélerőművek, illetve szélerőmű parkok teljesítményét...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.