2016. szeptember 30., péntek

KVÓTANÉPSZAVAZÁS: A FELPÖRGETETT ELLENSÉGKERESÉS CSÚCSPONTJA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.09.30.


A kvótanépszavazással csúcspontjához ér a hétvégén az a háború, amely a Fidesz politikáját az elmúlt másfél évben meghatározta. 2015-ben Orbán Viktor gyakorlatilag mindent egy lapra tett fel, amikor a Fidesz vezetésével úgy döntöttek, hogy a kormány kommunikációjának és politikájának központi eleme a migránsokkal való riogatás lesz, félresöpörve olyan fontos témákat, mint például az oktatás, egészségügy, vagy éppen a munkaerőhiány kezelése. 

Nem könnyű megválaszolni, hogy mennyire taktikázott jól a kormánypárt, mivel az elmúlt egy évben az is kiderült, hogy Európában egy országnak sem sikerült megfelelő megoldást találnia a helyzet kezelésére, és az Európai Unió amúgy is akadozó gépezetébe újabb csavarok estek. Ez azonban kicsit sem legitimálja a magyar kormány kerítésépítését, és azt a félrevezető és hangulatkeltő kampányt, amely az egész témával kapcsolatban Magyarországon folyt. 

Ellenségkeresés

2010 óta az orbáni politika meghatározó eleme az állandó ellenségkeresés. A baloldal meggyengülésével, majd felaprózódásával nem maradt egyértelmű kihívója a Fidesznek, szemben a kétezres évek elejével, amikor még olyan kvázi duális politika rendszer volt Magyarországon, ahol két hasonló támogatottsággal bíró párt versengett egymással. Akkor még könnyebb volt mozgósítani a híveket. 2010 után azonban annyira szétesett a magyar baloldal, hogy erre csak elvétve volt szükség (leginkább 2012 októbere és a 2014-es országgyűlési választás közötti időszakban).

A választási rendszer átalakításával és bebetonozott kétharmados törvényekkel a Fidesz is mindent megtett azért, hogy hosszú távon bebiztosítsa a hatalmát. Azzal azonban Orbán Viktor is tisztában volt, hogy fenn kell tartani a szavazóbázis éberségét, ezért újabb és újabb ellenséggel kellett előállni, olyannal, aki veszélyt jelenthet a hatalomra. A legfőbb ellenség Brüsszel lett, köszönhetően annak, hogy számos kritika érte a kormányt a kétharmados törvényekkel kapcsolatban. A nyugati politikusok szemében pedig Orbán Viktor egyre kellemetlenebb személlyé vált azzal, ahogyan a magyar demokráciát elkezdte leépíteni 2010 után. 

2014-ben nagyon simán húzta be a választást a Fidesz, ezzel legitimmé tudták tenni a 2010-2014 közötti intézkedéseket. Részben ennek köszönhetően jóval kevesebb kritika érkezett nyugatról, mégis számos kellemetlen pillanatban volt része a kormánypártnak nem sokkal a választások után, elég csak a kitiltási botrányra, vagy az internetadó-ellenes tüntetésekre gondolni. 2015 elején pedig a kétharmad is oda lett: a Fidesz nagyon simán bukott el több nagyobb időközi választást is, amire régóta nem volt példa. Orbán Viktor talán ezért is gondolhatta, hogy ismét mozgósítani kell a párt elkötelezett szavazóit, megmutatva, hogy a Fidesz továbbra is nagyon erős, és hatalmas támogatottsággal bír...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.