2016. szeptember 11., vasárnap

LÁZÁR JÁNOS ÉS AZ ÚJ TRIANON

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.09.11.


Lázár János kioktatta a makói plébánost, aki az emberség nevében mert megszólalni saját püspökkarának hallgatásával szemben. Majd pedig új Trianonnal riogatott a főminiszter a népszavazás kapcsán. Amikor az emberek jogos aggodalmait kezeletlenül hagyó, sőt, súlyosbító, tolvaj Fidesz kioktat egy katolikus papot, az minden rezdülésében erkölcsi szégyen.
 

Lázár szerint a menekültek befogadása új Trianonhoz vezet, mert a nemzetiségi sokszínűség önmagában vezetett Trianonhoz. Buta, nacionalista hazugság ez.
Mintha a rabszolgák lettek volna az amerikai polgárháború okai. Mintha Koszovó puszta léte önmagában indok lett volna az etnikai tisztogatásokra. Mintha a német zsidók társadalmi helyzete okozta volna a Soá borzalmát a gazdasági válság idején.
Nem. Nem Magyarország soknemzetiségűsége okozta Trianont.
A világ tele van konfliktussal, és nem mindenből lesz történelmi, emberi tragédia. Akkor sem, ha valamit évszázadok alatt sem sikerül csillapítani, és vannak fájdalmas sérelmekben gyökerező, feldolgozatlan alapjai. A kihívást jelentő, konfliktusos adottságokat és a történelmi okokat összemosni nacionalista hazugság.

A nehéz adottságokra való kizárólagos hivatkozás gyáva önfelmentés.

Nem mi, hanem ő, valami vagy valaki más a velünk történő bajok oka – sugallja Lázár. Mi csak kiszolgáltatottak vagyunk, és hánykolódunk a tengeren. Ugyan már.
Trianon, polgárháború, etnikai tisztogatás – mind-mind a konfliktusok meg nem oldásából, a nacionalista önzésből, a politikusok által szított gyűlöletből fakadtak. Az együttélési konfliktusokat lehet csillapítani, lehet enyhíteni, és közben nem kell letagadni az emberi természetünkből fakadó érzéseket, félelmeket. Legyen bár túlzó a büntetés, de a katonai hibák mellett a 19-20. század fordulójának magyar politikai elitje és társadalma is sok rosszat tett a magyarországi nemzeti kisebbségekkel, ami oka volt a történteknek...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.