2016. szeptember 8., csütörtök

MANIPULÁLT ÉRZELMEK II.

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2016.09.07.

 
Fontos szerepet tulajdonítunk az érzelmeinknek, és egyben nagyon hitelesnek, szinte megkérdőjelezhetetlennek tartjuk azokat. Korábbi írásomban említettem pár tényezőt, amelyek  befolyásolhatják, olykor torzíthatják az érzelmeinket, most lássuk, saját gondolataink hogyan hatnak érzelmi állapotunkra.
 
 
A világ egy némafilm!
 
„Egyedül sétálsz egy ismerős utcán... az utca túloldalán egy ismerőst pillantasz meg…rámosolyogsz és integetsz neki. Az illető nem reagál…úgy tűnik, mintha nem is venne észre, egyenesen továbbmegy, semmi jelét nem adva, hogy tudomást vett volna a létezésedről.”
 
Milyen érzést kelt ez Önben? Milyen gondolatok, vagy képek futnak át az agyán? Az érzelmi reakció attól függ, hogy milyen kommentár keletkezik a fejünkben. Ezt a kommentárt befolyásolják az aktuális érzelmeink, hangulatunk, múltbéli tapasztalataink. Ha azt gondolja, hogy az ismerős már nem kedveli Önt, esetleg haragszik valamiért, akkor átélhet szomorúságot, vagy éppen dühös is lehet. Ha azonban azt feltételezi, hogy az ismerőse figyelmetlen volt, észre sem vette önt, akkor talán nem is vált ki érzelmi reakciót a helyzet.
 
A világ egy némafilm, amihez mi adjuk a feliratot.  A történetekről alkotott elképzeléseink, amelyek lehetnek puszta fikciók, valósággá válnak és befolyásolják a jövőt, hisz ennek alapján hozunk döntéseket, ez határozza meg viselkedésünket...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.