2016. szeptember 22., csütörtök

MI MARADT A SZIGORÍTÁSBÓL? - ABORTUSZSZIGORÍTÁS LENGYELORSZÁGBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Cserháti Éva
2016.09.21.


„Ha a harminckét hetes terhes anyánál terhességi mérgezést diagnosztizálok, akkor hagynom kell őt és a gyermekét meghalni. Ha császármetszéssel világra segítem a csecsemőt, de az koraszülöttként meghal, akkor leültethetnek három évre. […] Ha valakinél méhen kívüli terhességet állapítok meg, de a páciens nem vérzik, akkor nem áll fenn az azonnali életveszély, ezért várnom kell addig, amíg a páciens elkezd haldokolni.”


Ezekkel a szavakkal foglalta össze a napokban tárgyalt lengyel abortusztörvény következményeit Dr. Romuald Dębski, a varsói Bielański Kórház Nőgyógyászati és Szülészeti Osztályának vezetője.

Az új törvénytervezet, amely hétfő óta van napirenden a Sejmben, csak egyetlen esetben engedélyezné az abortuszt: amennyiben a terhesség az anya életét veszélyezteti. A jelenlegi törvény az egyik legszigorúbb Európában, de – egyelőre -- megengedi, hogy az anya maga dönthessen meg akarja-e szülni az erőszakból vagy szexuális visszaélésből fogant magzatát, illetve világra akarja-e hozni súlyosan beteg, esetleg életképtelen gyermekét.

Jelenleg azonban hiába áll fenn ennek a három esetnek valamelyike – az anya veszélyeztetettsége, a magzat életképtelensége vagy erőszak --, a lengyel nőgyógyászok és kórházak ilyenkor is megtagadhatják a terhességmegszakítás elvégzését. Egyes esetekben az Emberi Jogok Európai
Bírósága kártérítés fizetésére kötelezte a lengyel államot. Ilyen volt például Alicja Tysiąc története, aki súlyos szembetegsége miatt nem akarta vállalni harmadik terhességét. Azonban hiába támasztották alá az orvosi vizsgálatok, hogy a terhesség, illetve a szülés tovább károsítaná a látását, a kórházak megtagadták az abortusz elvégzését. Az idő előrehaladta miatt kénytelen volt megszülni gyermekét, és látását szinte teljesen elvesztette.

A strasbourgi ítéletek ellenére várható, hogyha életbe lép az új korlátozás, akkor a nőgyógyászok nehezen eldönthető esetekben, nem merik majd megkockáztatni a börtönbüntetést hiába jelent a terhesség életveszélyt az anyára...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.