2016. szeptember 1., csütörtök

MIÉRT UGRÁL BUDAPEST ÚGY, AHOGY ANKARA "FÜTYÜL" - EGY "ILLIBERÁLIS" KAPCSOLAT LEHETSÉGES HÁTTERE

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2016.09.01.


Törökország vezetője, Recep Tayyip Erdoğan, aki egyébként Orbán egyik „illiberális példaképe”, a július 15-ei sikertelen puccskísérlet után kíméletlen tisztogatásokba kezdett: már a sikertelen hatalomátvételi kísérlet másnapján bármifajta vizsgálatot mellőzve letartóztatott 2700 bírót. Az elmúlt hetekben pedig már legalább 18 ezer embert zártak börtönbe országszerte. A legfrissebb hírek szerint a török állam vezetője már attól sem riadna vissza, hogy visszaállítsa a halálbüntetést.

Ebbe a jelenleg nagyon „idilli” országba
látogatott el első magas rangú külföldi politikusként Szijjártó Péter, aki rögtön megjegyezte, hogy szerinte károsak a hatalomátvételi kísérlet felelőseinek felderítésével kapcsolatos külföldi kritikák, hozzátéve azt is, hogy a magyar kormány természetesen partnere lesz a törököknek, hogy felkutassák a hazánkban bujkáló, a jelenlegi török vezetéssel szemben álló sejteket és szervezeteket. Budapest tehát pontosan azt teszi, amit Ankara elvárhat tőle. Mondjuk, ez nem meglepő annak fényében, hogy milyen kiváló üzleti kapcsolatok épültek Erdogan és Orbán emberei között.

A július 15-ei sikertelen puccskísérlet során 208 embert öltek meg, köztük 60 rendőrt, 3 katonát és 145 civilt. Rá egyetlen napra Recep Tayyip Erdoğan jelenlegi török köztársasági elnök tisztogatásokba kezdett mindazok ellen, akik véleménye szerint részt vehettek a hatalomátvételi kísérletben. Törökország vezetője Fethullah Gülent, egykori mentorát és jelenlegi legnagyobb ellenlábasát kiáltotta ki a legfőbb felelősnek, igaz, meggyőző bizonyítékokkal még nem állt elő.

Természetesen egy, a demokratikus államrend elleni erőszakos hatalomátvételi kísérletet és a felelősöket föl kell keresni és elítélni, azonban az a tény, hogy már a puccskísérlet másnapján például
letartóztattak 2700 bírót, jelzi, hogy jóval több minden történik most Törökországban, mint ami elsőre kitűnhet. Egyértelmű, hogy a jelenlegi török vezetés már kész listával rendelkezett jóval a puccskísérlet előtt, hogy mégis a közeljövőben mely ellenfeleket kéne eltenni láb alól. Ebből a szempontból a július 15-ei események kapóra jöttek Erdogannak, hiszen így végre hozzáláthat ahhoz, hogy előkészítse annak a diktatórikus prezidenciális rendszernek a bevezetését, amelyre évek óta készül...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.