2016. szeptember 16., péntek

MONDJ NEMET A MISKOLCI ÁRVÁK KÉNYSZERBETELEPÍTÉSÉRE! - ÍGY HAL EL A SZOLIDARÍTÁS MAGYARORSZÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.09.16.


Elkaszálták Encsen a gyermekotthont – a helyi civilek és a Jobbik közösen érte el, hogy az amúgy fideszes városvezetés meghátráljon.
 
A probléma nem lokális, de jól mutatja, milyen lelkiállapotban van ma Magyarország.
 
Félünk, rettegünk. Attól is, amitől talán nem kellene.


Mi történt valójában?

Pályázati pénzből gyermekotthon létesült volna a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen. 48 normál nevelési igényű miskolci fiatal költözött volna az otthonba, akik a helyi iskolába jártak volna, a gyermekotthon a helyieknek 25-30 új munkahelyet teremtett volna, az építési telket pedig a település önkormányzata ingyen biztosította volna.

Volna, volna, volna.

Csakhogy az encsiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, és végül a 7000 lakosú városban 1016-an írták alá a petíciót, így az önkormányzat meghátrált. Nem lesz gyermekotthon Encsen.

Az okokra természetesen már csak utólag, a nyilatkozatokból sem nehéz következtetni.

A
sajtóhírekben a nevelőotthonba költöző 48 gyerekről legtöbbször a „problémás fiatalok” kifejezés olvasható. Szeles András polgármester szerint viszont nem helyes azt feltételezni, hogy a gyermekotthon egyenlő a bűnözéssel, sem a romakérdéssel. Máris szinte hallható az Encsen felhozott érvek indulata: idejönnek Miskolcról ezek a problémás, bűnöző cigánygyerekek, és fel fogják dúlni a békés város mindennapjait. A 7000 lakosú Encsre káoszt és rettegést hoz majd az a 48 gyerek.

Mielőtt azonban követ dobálnánk Encs embertelen polgáraira, álljunk meg egy pillanatra.

Emlékszünk még arra, mekkora felzúdulás volt
Vámosszabadiban, amikor menekülttábort akartak létesíteni a határ menti városban? És Martonfán? És Kiskunhalason? És Körmenden? Igen, akkor már dübörgött a menekültkampány, és úton-útfélen az illegális bevándorlókkal riogatott mindenkit a kormány, így nem is csoda, hogy a városok, ahová legtöbbször megkérdezés nélkül, a lakosság tájékoztatása nélkül akartak befogadóállomásokat telepíteni, így reagáltak.

De néhány évvel ezelőtt
Szilvásváradon is volt egy ehhez kísértetiesen hasonló, mégis alapvetően más helyzet: ott a helyi lakosok az ellen tiltakoztak, hogy a fogyatékkal élőknek lakóotthonokat létesítsenek. Akkor is volt aláírásgyűjtés, és egy hosszú, nehéz folyamat eredménye volt, hogy a helyi lakosok végül megbékéltek a lakóotthonokkal, és a lakókkal egyaránt.

A folyamat neve: érzékenyítés...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.