2016. szeptember 28., szerda

NEMSOKÁRA MEHETSZ A FÜGEFÁD ALÁ OLVASGATNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.09.27.


Ameddig az ügyészség, nyomozóhatóság, pintérség, rendőrség eldönti, hogy akkor mi is történt valójában szombat este a Teréz körúton (eddig annyi történt, hogy egy gyanúsan gazdátlan hátizsák miatt, erőt demonstrálandó, kedden reggel csúcsidőben lezárták az atyaúristent és az egész Teréz körutat is), a katolikus anyaszentegyház egyik internetes oldalán megjelent interjú után, Orbán Viktor a református egyháznak is nagylelkűen nyilatkozott. Mert most ez van terítéken: az egyházakat kell körbehaknizni az utolsó száz méteren, hátha csurran és cseppen még nem remélt kamuszavazat vasárnapra.

Arra nyilván senki nem számíthatott, hogy a robbantásról fog beszélni, hiszen a zsibbasztó beszélgetésre egész biztosan régebben került sor, csak mostanra lett belőle jól időzített bomba – ha szabad ilyen szerencsétlenül fogalmaznom ezekben a vérzivataros időkben. Amúgy azt gondolom mindenki megállapíthatta már: miközben állítólag a rendőrség és a magyar emberek biztonságára rontottak gazul három nappal ezelőtt, Orbán egy árva szót nem szólt még a szombati merényletről és Pintér Sándort se sűrűn láttam a mikrofonok előtt izzadni. Pedig, mint tudjátok, ma már keddet tartunk.

Igaz, jobb ez így, a nagy kavarodásban (meg ugye azt sem tudjuk, a gyógyszereket sikerült-e maradéktalanul bevenni) még olyat találna mondani valamelyikük, amitől még jobban kilógnának azok a lólábak, amelyek már így is gazdagon kilógnak az ügy mögül. Nem ismétlem meg, már leírtuk. Ami szintén majdhogynem fölösleges, de azért ejtsünk pár szót róla, az a miniszterelnök úr – már nézni, hallgatni, olvasni is rossz – szagos vergődése, hogy minden elképzelhető fórumon az ő unalomig ismételt paneleivel találkozzon a potenciális népszavazó. Mindig, mindenhol ugyanazt mondja, ugyanazt ismételgeti. Semmi másról nem lehet kérdezni, csak a migrációról, népvándorlásról. Ezúttal a református egyház mikorofonállványa volt az, amelyik – minden erkölcsi fenntartást félre dobva – teljes mellszélességgel állt bele a propagandába.

Végigolvastam (végigszendvedtem) tehát, hogy a református egyház hivatalos oldalán miként állt bele Orbán egy újabb kemény vitába, hogyan vette a kényelmetlenebbnél kényelmetlenebb kérdéseket. A magát történelmi küldetéstudat oldaláról definiáló, zavaros pártpolitikáját kényszeresen történelmi kontextusba helyező Orbán nagy ívet írt le a szokásos nemzetállami utópiától (a nemzetekről tudható, hogy elég gyakran nem élnek földrajzilag egységes területen, a külhoni magyarok például mai napig a román, szlovák, szerb nemzetállam ellenében próbálnak életben maradni) és az Egri csillagoktól a mindenki maradjon a fügefája alatt dakota kategorikus imperatívuszig. Örömmel tapasztalom, hogy Orbán legújabb kedvenc szava, amit nem tudom mikor tanult, a farizeus. Ezt a katolikusoknak is bevetette. Akkor sem magára gondolt.

Hogy érthetőbb legyen, íme néhány konkrétum:


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.